Rusii isi fac drum prin Oceanul Arctic - construiesc o flota moderna de spargatoare de gheata

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:33
6358 citiri
Rusii isi fac drum prin Oceanul Arctic - construiesc o flota moderna de spargatoare de gheata
Foto: Wikimedia

Santierele navale din Rusia au primit comenzi pentru constructia mai multor spargatoare de gheata, aceastea urmand sa fie folosite la intretinerea Rutei Maritime de Nord.

Traseul naval pe care Rusia intentioneaza sa il deschida prin zona arctica ar putea usura transportul marfurilor catre diferite regiuni ale globului, scurtand cu mult distanta si timpul de calatorie, relateaza agentia TASS.

"In privinta Rutei Maritime de Nord si a construirii flotei de spargatoare de gheata de care avem nevoie, mai multe vase de acest tip sunt in constructie acum in santierele navale.

Trei spargatoare de gheata cu o putere de 60 MW sunt in constructie la Sankt Petersburg", a anuntat ministrul Industriilor din Rusia, Denis Manturov.

Doua tari detin la aceasta ora tehnologia de a construi spargatoare de gheata de ultima generatie, dupa cum sustine Manturov, Rusia si Finlanda colaborand indeaproape in acest domeniu.

Ruta nordica ar injumatati timpul de transport intre Europa si Orientul Indepartat, iar topirea calotei glaciare permite folosirea traseului pentru 10-11 luni pe an.

In acelasi timp, oficialii de la Moscova realizeaza importanta strategica a acestui traseu, mai multe baze militare din zona arctica fiind reactivate pentru a proteja interesele Rusiei in zona.

De altfel, ministrul Manturov si-a exprimat speranta ca programul colegilor de cabinet de la Transporturi si Aparare sa includa si escorta militara pentru navele care vor alege sa foloseasca acest traseu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#flota spargatoare gheata Rusia, #ruta maritima Europa Asia, #ruta maritima de nord, #baze militare Rusia, #transport nave , #Rusia