Rusii, mai saraci ca acum 10 ani. Criza economica face ravagii mai rau ca in 2006

Marti, 22 Martie 2016, ora 17:30
4114 citiri
Rusii, mai saraci ca acum 10 ani. Criza economica face ravagii mai rau ca in 2006
Foto: Wikimedia

Mai mult de 19 milioane de rusi traiesc sub pragul saraciei, arata cele mai noi date statistice eliberate de Moscova pentru 2015, cu 3 milioane mai multi decat in anul anterior, depasind un nivel care nu a mai fost atins din 2006.

Numarul saracilor din Rusia este in crestere pentru al doilea an consecutiv, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina, potrivit IB Times.

Familiile, lovite din plin

Nivelul saraciei a fost in scadere in Rusia pana in 2014, cand tara a anexat Crimeea de la Ucraina, declansand o serie de tensiuni la nivel international.

De atunci, economia rusa a intrat in vrie, inregistrand o contractie de 3,7% a PIB in 2015, anul acesta fiind asteptata inca o descrestere de 1%.

Inflatia galopanta, scaderea salariilor cu 9,5 procente in cursul anului trecut si deprecierea rapida a rublei in raport cu dolarul au azvarlit la limita saraciei lucii milioane de persoane.

Pragul de saracie in Rusia a fost stabilit oficial la 9.452 de ruble/luna (139 de dolari), iar expertii independenti cred ca numarul celor care traiesc cu venituri atat de mici ar putea fi mult mai mare.

Conform ministrului Muncii din Rusia, Maim Topilin, in randul saracilor din tara se remarca familiile cu copii, care reprezinta 60-70 procente din cifra de 19,2 milioane de persoane afectate de acest flagel.

O alta realitate

Intre 2000 si 2012, nivelul saraciei din Rusia scazut de la 29% la 10,7%, marcand o perioada in care, chiar si in ciuda crizei economice din 2009, populatia a simtit o crestere a nivelului de trai.

De altfel, criza din 2009, chiar daca a marcat o contractie in PIB al tarii, nu a afectat veniturile rusilor, acestia reusind sa treaca peste acea perioada cu bine.

"In 2009, veniturile reale ale populatiei nu au scazut, iar numarul saracilor a continuat sa scada. Acum, avem de-a face cu o realitate diferita", a explicat Alexei Kudrin, fostul ministru de Finante al Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica rusia, #nivel saracie Rusia, #sanctiuni economice , #Rusia