Rusii se instaleaza in Siria. Catre cine sunt indreptate armele, de fapt?

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 13:13
12297 citiri
Rusii se instaleaza in Siria. Catre cine sunt indreptate armele, de fapt?
Foto: Wikimedia

Presedintele Rusiei si-a reconfirmat sprijinul pentru regiumul Assad din Siria, insistand ca sustinerea aratata de Moscova a redus si presiunea pusa de refugiatii sirieni pe tarile UE si cateva state din Orientul Mijlociu.

Spre ingrijorarea Washingtonului, Putin nu mai face un secret din deplasarea armamentului si a trupelor sale in Siria, iar expertii asteapta ca strategia Washingtonului privind Siria sa capete de acum alt contur, remarca portalul Euronews.

Putin antitero

"Am sustinut regimul de guvernamant din Siria, in contextul in care acesta se confrunta cu o serioasa agresiune terorista.

Am asigurat si vom asigura in continuare suportul militar si tehnic necesar si cerem si altor state sa ni se alature", a declarat Putin in cursul unei recente vizite in Tadjikistan.

In mod oficial, Rusia a livrat fortelor guvernamentale siriene doar echipament militar cu o vechime mai mare de 25 de ani, provenit din fostul arsenal sovietic, acesta fiind folosit la apararea portului Tartus, o fortificatie ramasa in mana sustinatorilor presedintelui Assad.

Tartus este un port la Mediterana pe care rusii il folosesc ca baza militara conform unui acord incheiat in 1971 intre guvernul de la Moscova si presedintele de atunci al Siriei, tatal actualului sef al statului.

Dar, dincolo de aparente si comunicate oficiale, observatorii organismelor internationale prezente in Siria raporteaza ca inginerii rusi au extins deja pistele aeroporturilor din Hamimim si Hamidiya pentru a permite aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni.

Hamimim pare si principala poarta aeriana prin care ajung in Siria armamentul si trupele expediate de Moscova.

Impotriva cui sunt armele?

Conform agentiei Reuters, care citeaza mai multe surse occidentale si rusesti, Moscova a inceput expedierea sistemelor anti-aeriene Pantsir S1, bateriile de rachete urmand a fi operate de soldati rusi si nu de trupele fidele regimului de la Damasc.

Miscarea pare irationala, in contextul in care principalul inamic al guvernului sirian, gruparea terorista Statul Islamic, nu detine avioane de lupta.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat, la randul sau, sprijinul militar acordat de Moscova.

"Cu siguranta, ajutoarele militare vor continua sa fie livrate.

Acestea sunt inevitabil insotite de experti militari rusi care instruiesc trupele siriene in folosirea armamentului. Nu este niciun secret in acest lucru", a afirmat seful diplomatiei ruse.

Un site din Belarus sustine ca are probe video care confirma prezenta soldatilor rusi pe frontul din Siria, iar surse din Liban afirma ca militarii trimisi de Moscova lupta, de mai mult timp, cot la cot cu trupele presedintelui Assad.

Inainte de interventia Rusiei, Iranul si gruparea Hezbollah au sustinut pe fata regimul de la Damasc in fata insurgentilor din opozitie.

Acum insa, amestecul direct al Moscovei forteaza Statele Unite sa isi modifice strategia privind implicarea americana in razboiul civil din Siria.

#livrari armame Rusia, #interventie militara Rusia, #razboi civil Siria, #strategie militara SUA , #Rusia