Rusii vor sa concesioneze Chinei o bucata din Siberia

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 11:10
5363 citiri
Rusii vor sa concesioneze Chinei o bucata din Siberia
Foto: 2013 Beijing Moscow

Rusii se pregatesc sa le concesioneze chinezilor 115.000 de hectare de teren arabil in vestul Siberiei.

Regiunea Transbaikalica se poate transforma in varianta de stepa a unui China-town rusesc. Autoritatile locale spera sa semneze in prima parte a anului viitor un contract de concesiune cu China pentru o suprafata insemnata, arata agentia TASS.

Proiectul a fost lansat de guvernatorul regiunii din estul extrem al Rusiei, Konstantin Ilkovski, dar speranta acestuia de a aduce in zona cat mai multi investitori din China se izbeste de temerile manifestate de Moscova.

Contractul de concesiune a 115.000 de hectare de teren pentru 49 de ani este privit cu indoiala de catre parlamentarii rusi, acestia temandu-se o eventuala amenintare asupra securitatii nationale.

O parte dintre acestia au solicitat o dezbatere publica in care sa se implice atat presedintele Vladimir Putin, cat si premierul Dmitri Medvedev, pana la demararea procedurilor legale.

Autoritatile locale insista insa pe varianta punerii la dispozitie a terenului agricol pentru investitorii din China.

"Avem semnat un protocol de intentie in baza caruia vom putea discuta ce terenuri punem la dispozitie, ce culturi vor fi plantate, cati investitori vom accepta si care va fi procentul de forta de munca locala recrutata de acestia", a declarat Ilkovski pentru ziarul Izvestia.

Guvernatorul spera ca planurile sale sa se contureze pana in primavara lui 2016, moment in care primele recolte ale chinezilor ar trebui deja plantate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#concesiune teren Rusia, #investitii China Rusia, #investitii agricultura China , #Rusia