Sanctiunile impuse de Occident vor aduce mai curand beneficii unor companii rusesti

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:15
2258 citiri
Sanctiunile impuse de Occident vor aduce mai curand beneficii unor companii rusesti
Sursa foto: NHL

SUA au adoptat mai multe sanctiuni impotriva Rusiei din cauza problemelor din Ucraina. Totusi, acestea pot aduce si beneficii pentru afacerile unora dintre mogulii rusi.

Unul dintre acestia este miliardarul rus Vladimir Evtushenkov, cu afaceri in telecom. Una dintre companiile sale produce carduri bancare cu cip. Cererea de carduri va inregistra o crestere dupa ce sanctiunile impuse Rusiei au interzis companiilor care administreaza carti de credit sa mai lucreze cu bancile rusesti, iar Rusia incearca sa-si creeze propriul sistem de carduri bancare, relateaza Bloomberg.

Cele mai multe institutii rusesti de credit emit carduri Visa sau MasterCard. Cand un rus plateste cu cardul, chiar si intr-un magazin local, sau retrage bani de la ATM-uri, operatiunile sunt, de obicei, procesate prin intermediul sistemelor externe de plati.

SUA au sanctionat trei banci "apropiate" lui Putin: Rossiya, SMP si InvestKapital

Cand presedintle Barack Obama a sanctionat trei banci rusesti detinute de aliatii presedintelui Vladimir Putin - Rossiya, SMP si InvestKapital - a interzis, de fapt, companiilor americane sa mai faca afaceri cu acestea. Visa si MasterCard au fost obligate sa opreasca serviciile pentru aceste banci.

In total, 19 companii si 45 dintre aliatii si oficialii lui Putin au fost sanctionati de americani, desi pentru unii dintre acestia, sanctiunile sunt lipsite de sens. Persoanele de pe "lista neagra" au interdictia de a intra in SUA sau de a detine proprietati acolo. In timp ce industriile rusesti nu au fost afectate semnificativ, tensiunile politice au fortat Rusia sa inceapa sa dezvolte noi tehnologii pentru a-si mentine independenta.

Contramasurile lui Putin

Putin a semnat o lege prin care forteaza companiile de Internet, cum ar fi Google si Facebook, sa stocheze datele utilizatorilor rusi pe servere din interiorul tarii. Brazilia a vrut, recent, sa ia o masura similara, dar nu s-a intamplat. Aceasta miscare ar putea fi un avantaj pentru dezvoltarea centrelor de date locale si ar putea sa ofere un avantaj pentru companii de Internet din Rusia.

Problemele Rusiei ar putea sa stimuleze si dezvoltarea sistemului Glonass, care este similar cu cel GPS. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenintat ca vor fi inchise cele 11 statii GPS din Rusia, incepand cu 1 iunie. Aceste statii, care amplifica semnalul, vor fi inchise definitiv daca SUA nu permite Rusiei sa amplaseze statii Glonas pe teritoriul american, a spus Rogozin saptamana trecuta.

Iar cum Space Exploration Technologies, firma detinuta de Elon Musk, cere SUA sa nu mai foloseasca rachete rusesti, Glonass ar putea stimula industria aerospatiala a Rusiei, inclusiv producatorii de sateliti, cum sunt Information Satellite Systems si Gazprom Space Systems.

Cardurile "locale", marea afacere a oligarhilor

Totusi, impactul imediat este simtit de companiile de tehnologie bancara. Putin a cerut parlamentarilor sa aprobe o lege pe baza careia va fi creat sistemul national de plata cu cardul, care va fi o alternativa la MasterCard si Visa. Toti salariatii bugetari - Rusia are peste 20 de milioane - isi vor putea primi salariile pe cardurile "locale". Bancile vor putea oferi aceste carduri si salariatilor companiilor private.

Aceasta este o veste buna pentru Evtushenkov. Cererea de carduri din Rusia ar putea sa creasca cu cel putin 10%, in Rusia fiind in circulatie 217 milioane de carduri bancare, conform datelor furnizate de banca centrala. Fabrica Mikron a lui Evtushenkov, de langa Moscova, poate acoperi cea mai mare parte a cererii. Aici vor fi instalate pe carduri propriile cipuri incepand de anul viitor.

Chiar si fara aceste sanctiuni, rusii ar putea sa prefere carduri "locale", deoarece pot considera ca prin cele straine vor putea sa fie spionati. Iar aceasta este o teama comuna pentru America si Rusia.

#sanctiuni Rusia, #sua sanctiuni, #SUA Rusia, #beneficii sanctiuni , #Rusia