Sectorul bancar rusesc se clatina? Banca Centrala, nevoita sa intervina din nou pentru a salva o banca privata

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 13:46
2883 citiri
Sectorul bancar rusesc se clatina? Banca Centrala, nevoita sa intervina din nou pentru a salva o banca privata
Foto: CC0 Creative Commons

Banca Centrala a Rusiei a anuntat vineri ca a plasat banca privata Promsvyazbank, cea de a zecea banca ruseasca, sub administrare temporara, aceasta fiind cea de-a treia interventie a bancii centrale in sprijinul unei banci private in cursul acestui an, dupa salvarea Otkritie si B&N Bank, informeaza Reuters.

Intr-un comunicat de presa, Banca Centrala a Rusiei a precizat ca va furniza fonduri pentru a sprijini lichiditatea Promsvyazbank si va desemna administratori temporari. In plus, Banca Centrala a subliniat ca nu va exista un moratoriu cu privire la respectarea solicitarilor creditorilor Promsvyazbank, iar banca functioneaza in mod normal.

"In cadrul masurilor destinate sa creasca stabilitatea financiara a Promsvyazbank si de asemenea sa ii asigure continuitatea pe piata serviciilor bancare, se preconizeaza ca Banca Rusiei sa actioneze ca investitor utilizand sume de la fondul de consolidare a sectorului bancar", a informat banca centrala, in comunicat.

Sectorul bancar rusesc este urmarit cu atentie dupa ce, in cursul acestui an, Banca Centrala a Rusiei a fost nevoita sa intervina pentru a salva alte doua banci private, Otkritie si B&N Bank. In luna octombrie a acestui an, Banca Centrala a Rusiei evalua costurile masurilor de sustinere a bancilor Otkritie si B&N Bank la 820 miliarde de ruble (14,22 miliarde de dolari).

Cu toate acestea, Anatoly Aksakov, presedintele Asociatiei Bancilor din Rusia, a declarat ca salvarea Promsvyazbank nu va afecta intregul sector bancar, adaugand ca va fi pentru ultima data cand o astfel de masura va fi intreprinsa in acest an.

Promsvyazbank este a zecea mare banca din Rusia in functie de active. Dmitry Ananyev si fratele sau Alexei detin impreuna putin peste 50% din actiunile bancii.

#banci rusia , #Rusia