Seful spionajului britanic: Rusia actioneaza in toata Europa prin metode de razboi cibernetic

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 17:44
10932 citiri
Seful spionajului britanic: Rusia actioneaza in toata Europa prin metode de razboi cibernetic
Foto: Kremlin

Rusia se afla pe locul al treilea in topul riscurilor de securitate cu care se confrunta in acest moment Regatul Unit, dupa amenintarea terorista ISIL si extremistii din Irlanda de Nord.

Anuntul a fost facut de Andrew Parker, seful serviciului secret MI5, in cadrul unui interviu acordat cotidianului The Guardian.

Chiar daca rusii sunt priviti ca a treia mare problema de securitate de catre oficialii britanici, Parker vede in Moscova un adversar mult mai periculos decat gruparile teroriste din lume sau din regat.

"Rusia actioneaza in toata Europa si in Marea Britanie prin metode de razboi cibernetic pentru a-si ascunde operatiunile", a precizat seful serviciului de informatii.

Politica externa a Rusei este promovata intr-n mod agresiv, ceea ce reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii Marii Britanii, considera Andrew Parker.

"Se folosesc de tot felul de organe ale statului pentru a-si promova politica externa intr-un mod tot mai agresiv, metodele incluzand propaganda, spionajul, subversiuni si atacuri cibernetice.

Rusia se defineste tot mai mult ca un opozant al Occidentului. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber in actiunile din Ucraina sau Siria, dar exista o activitate foarte mare, care nu poate fi observata de publiul larg, in domeniul securitatii cibernetice", relateaza seful spionilor britanici.

In opinia sa, tendintele expansioniste si masurile agresive cu care fortele occidentale se confrunta acum din partea Rusiei nu au fost niciodata sterse dupa incheierea Razboiului Rece, acestea fiind doar mascate in asteptarea unui moment propice.

In martie 2014, Moscova a luat prin surprindere tarile membre ale NATO, mutand agresiv inspre flancul sud-vestic prin anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Ulterior, tensiunile s-au accentuat prin declansarea crizei din Ucraina si interventia militara a Moscovei in razboiul civil din Siria, ultima chestiune ducand si la excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizatiei Natiunilor Unite, ca urmare a implicarii sale in bombardarea unor tinte civile si a convoaielor umanitare din Siria.

Din perspectiva amenintarilor teroriste, seful MI5 a amintit ca, in ultimii 3 ani, 12 atentate planificate de jihadisti pe teritoriul Marii Britanii au fost dejucate, dar risurile de securitate sunt tot mai mari, in conditiile in care in regat sunt 3.000 de extremisti islamici violenti, in mare parte britanici.

Serviciul de informatii va creste numarul personalului operativ de la 4.000 la 5.000 de agenti in perioada urmatoare, pentru a face fata amenintarilor de securitate, a mai spus Andrew Parker.

#tensiuni Rusia Occident, #razboi cibernetic Rusia, #amenintari securitate Marea Britanie , #Rusia