South Stream devine realitate: Constructia incepe in decembrie

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 15:45
1512 citiri
South Stream devine realitate: Constructia incepe in decembrie

Constructia gazoductul South Stream va incepe din 7 decembrie, iar deciziile finale in legatura cu investitiile in tronsonul maritim al acestuia vor fi luate in data de 14 noiembrie, a anuntat directorul Gazprom, Aleksei Miller.

Cu iesire pe coasta bulgara, in zona orasului Varna, gazoductul ar urma sa transporte gaze rusesti via Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia pana in nordul Italiei, la Tarvisio, relateaza Agerpres.

Miller a declarat ca Rusia a incheiat deja acorduri privind investitiile in construirea conductei cu Ungaria, Slovenia si Serbia, urmand ca la 14 noiembrie sa fie semnat un acord final privind tronsonul maritim al gazoductului. Gazprom intentioneaza sa ajunga la o intelegere definitiva cu Bulgaria in acest sens la 15 noiembrie, pentru a putea demara lucrarile de constructie a conductei deja la 7 decembrie.

Marti, Gazprom si Slovenia au convenit asupra tronsonului South Stream pe teritoriul acestei tari din Balcani. Un document privind alaturarea Sloveniei la gazoductul rusesc a fost semnat la Moscova in prezenta primului ministru rus Dmitri Medvedev.

Conducta South Stream, cu o lungime de 3.600 de km, urmeaza sa alimenteze cu gaze Europa Occidentala, inclusiv Grecia si Italia, trecand prin Marea Neagra spre Balcani, noteaza AFP. Aceasta urmeaza sa-i permita Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, cu care conflictele la pretul de gaze au antrenat intreruperi temporare in livrarea de gaze rusesti spre tarile UE de mai multe ori in ultimul deceniu, mai adauga agentia franceza de presa.

Gazoductul a fost proiectat pentru o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe tronsonul maritim.

Pentru realizarea partii terestre a conductei, Gazprom a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, releva RIA Novosti. Costurile de realizare a South Stream sunt estimate de expertii rusi la 15,5 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traseu South Stream, #incepere constructie South Stream, #gazoduct Gazprom, #tronson South Stream , #Rusia