SUA ar putea elimina amendamentul Jackson-Vanik, ce limiteaza relatiile cu Rusia

Miercuri, 21 Februarie 2007, ora 11:25
1111 citiri

Un influent parlamentar american, Tom Lantos, va anunta, miercuri, la Moscova, intentia Congresului SUA de a elimina amendamentul Jackson-Vanik, dispozitie ce limiteaza relatiile comerciale cu Rusia si blocheaza intrarea statului rus in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), relateaza AFP.

Tom Lantos, care ocupa functia de presedinte al comisiei de relatii externe a Camerei Reprezentatilor, va face acest anunt la finalul unei vizite de trei zile in capitala rusa, reiese din editia de miercuri a cotidianului rus Kommersant.

"Ieri (marti - n.r.), Tom Lantos i-a intrigat pe jurnalistii rusi, promitand un anunt important, cu consecinte istorice asupra relatiilor ruso-americane, cu ocazia conferintei de presa de joi", scrie Kommersant.

Kommersant este de parere ca acest anunt se va referi la intentia Congresului de a anula faimosul amendament Jackson-Vanik, continua cotidianul rus.

Acest amendament la legea americana privind reforma comertului a fost adoptat in 1974, pentru a impulsiona statele comuniste sa autorizeze emigrarea evreilor si a membrilor altor comunitati etnice.

Moscova incearca de multi ani sa convinga SUA sa elimine acest amendament, fapt care ar reprezenta o normalizare a relatiilor comerciale dintre cele doua state, aceasta decizie fiind necesara pentru aderarea Rusiei la OMC.

La data de 19 noiembrie, Rusia, ultima mare putere mondiala care nu face parte din OMC, a facut un pas foarte important inspre aderarea la aceasta organizatie internationala, semnand, la Hanoi, un acord bilateral cu Statele Unite ale Americii.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)