SUA si Rusia au ajuns la un acord privind Siria

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 16:30
1259 citiri
SUA si Rusia au ajuns la un acord privind Siria

Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconvetionale, afirma secretarul de Stat american, John Kerry.

Statele Unite si Rusia sunt de acord cu adoptarea unei rezolutii ONU care sa prevada recurgerea la forta daca Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice.

"Statele Unite si Rusia sunt de acord cu o rezolutie a Natiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forta", a declarat Kerry dupa intrevederea pe care a avut-o la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Nu va exista spatiu de manevra, ci doar pentru aplicarea in totalitate a planului de catre regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry.

"Intalnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelenta", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Statele Unite si Rusia au ajuns la un acord in privinta planului de plasare sub control international a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc avand la dispozitie o saptamana pentru prezentarea listei cu arme neconventionale.

Statele Unite si alte tari occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul sustinand ca incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morti.

Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian. Siria a anuntat intentia de a semna Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit estimarilor ONU, de peste 100.000 de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord SUA Rusia Siria, #acord Siria, #razboi Siria , #Rusia