SUA: Ucraina poate avea o relatie diferita cu Rusia, daca scapa de dependenta energetica

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 10:43
1604 citiri
SUA: Ucraina poate avea o relatie diferita cu Rusia, daca scapa de dependenta energetica

Ucraina poate avea o relatie complet diferita cu Rusia, daca ia unele decizii dificile in domeniul energetic, pentru a se asigura ca depinde intr-o masura mai mica de tara vecina, sub a carei dominatie s-a aflat timp de decenii, a declarat un oficial din administratia americana, citat de Reuters, preluat de NewsIn.

"Daca ucrainenii ar fi in masura sa ajunga la nivelul Poloniei, in ceea ce priveste eficienta energetica, atunci ar putea sa isi reduca in mod semnificativ nevoile de importuri de gaz", a spus oficialul american, exprimandu-se sub acoperirea anonimatului.

"In acest caz, relatia Ucrainei cu Rusia s-ar schimba in mod semnificativ", a mai spus el.

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat mult dupa Revolutia Portocalie ucraineana din 2004.

Kievul a incercat sa se apropie de Occident si a acuzat Rusia ca isi foloseste resursele energetice pentru a-si pastra controlul asupra regiunii.

Ucraina a avut conflicte repetate cu Rusia din cauza preturilor tot mai mari la gaz, iar o asemenea disputa din ianuarie a lasat milioane de europeni fara gaz, in plina iarna.

Uniunea Europeana, Rusia si organizatii financiare internationale duc negocieri cu Ucraina pentru "investitii semnificative", potrivit oficialului american, in modernizarea retelei sale de tranzit si plata in avans a gazului depozitat pentru iarna.

Uniunea primeste o cincime din gazul de care are nevoie din Rusia via Ucraina, iar pe timp de iarna, Ucraina trebuie sa depoziteze gaz pentru a asigura un tranzit normal catre tarile europene.

Insa in schimb, UE vrea ca Ucraina sa isi modernizeze sectorul energetic, care trebuie sa fie mai transparent, si sa creasca preturile pentru populatie, pentru a asigura viabilitatea companiei de stat Naftogaz, aflata adesea in centrul conflictelor cu Rusia.

"Daca toate aceste lucruri se pun in practica, intreaga natura a sistemului energetic se va schimba aici", a spus oficialul, aflat in Ucraina.

Vicepresedintele american Joe Biden s-a aflat pentru doua zile in Ucraina, urmand ca miercuri sa soseasca in Georgia, o alta tara cu o relatie problematica cu Rusia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, # investitii, # tranzit, # Rusia , #Rusia