Top 3 puteri armate la nivel global. Banii care tin sub presiune o lume intreaga

Luni, 06 Martie 2017, ora 10:26
6659 citiri
Top 3 puteri armate la nivel global. Banii care tin sub presiune o lume intreaga
Foto: Defensetalk

Tensiunile inregistrate intre Rusia si grupul tarilor NATO, ca si cele ridicate de tendintele expansioniste ale Chinei lasa loc pentru o noua cursa a inarmarii sustinuta de cele mai puternice state din punct de vedere militar.

In topul fortelor militare la nivel global, SUA isi mentin pozitia de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica in cativa ani acest clasament, informeaza IB Times.

Armata Statelor Unite numara 1,4 milioane soldati, 13.000 aeronave de lupta si aproximativ 9.000 de tancuri, iar intentia presedintelui Trump de a impulsiona activitatea in sectorul Apararii cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori si mai mult puterea militara a SUA.

Pe locul II se claseaza Rusia, a carei forta armata numara 1 milion de soldati, 3.500 de avioane si elicoptere de lupta si 15.000 de tancuri.

China ocupa ultimul loc pe podium, cu o armata compusa din 2,3 milioane de soldati si aproximativ 3.000 de aeronave militare.

Din punct de vedere al finantarii sectorului de Aparare, americanii conduc detasat in topul investitiilor in domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocati pentru armata SUA, iar rectificarea bugetara propusa de Donald Trump ar marca o crestere de 9% a bugetului.

Beijingul a anuntat, de asemenea, o crestere a bugetului Apararii cu 7%, coborand usor stacheta fata de anii precedenti, cand majorarile au fost de 10-12 procente. Insa, cand nivelul cheltuielilor de Aparare este al doilea din lume, cu 145 miliarde, acest amanunt pare sa conteze mai putin.

"Dezvoltarea militara a Chinei va continua. Este o cerinta impusa de politica noastra de suveranitate si securitate", a anuntat Fu Yang, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Beijing.

Tendinta de crestere a cheltuielilor de Aparare ale Chinei este evidentiata si de extinderea influentei militare a gigantului stat Asiatic in regiune, Beijingul revendicand o pozitie dominanta in Marea Chinei de Sud prin construirea unor insule artificiale pe care au fost amenajate deja baze militare.

O politica complexa de dezvoltare a sectorului de Aparare este dezvoltata si de Moscova, bugetul Rusiwein in acest domenbiu urmand sa creasca la 41,4 miliarde dolari in urmatorii 3 ani, atinganbd un nivel de 5% din PIB.

Pe langa aceasta, Kremlinul intentioneaza sa reporneasca motoarele industriei de Aparare din Rusia, dupa cum a anuntat la inceputul acestui an premierul Dimitry Medvedev.

"Mai multe programe sunt implementate acum pentru a potenta industria de aparare, alaturi de programul national de dezvoltare a acestui sector.

Este inca in faza de proiect, dar va fi implementat in perioada 2018-2025", a confirmat premierul rus.

#buget Aparare SUA, #bugete aparare, #industrie militara Rusia, #armata china , #Rusia