Tot asupra companiilor americane se rasfrang sanctiunile impuse Rusiei

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:03
1849 citiri
Tot asupra companiilor americane se rasfrang sanctiunile impuse Rusiei
Sursa foto: Reuters

Problemele din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei de Occident au inceput sa aiba efect negativ asupra unora dintre corporatiile americane care au afaceri in regiune, mai ales ca SUA au mai impus o noua serie de penalitati.

Companiile si-au exprimat ingrijorarea fata de slabirea economiei Rusiei, de declinul rublei si de potentiala degradare a situatiei politice. De asemenea, sunt ingrijorate de o posibila reactie a Rusiei fata de produsele occidentale, conform Reuters.

Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a anuntat ca sanctiunile internationale vor pune presiune pe economia Rusiei, iar alte masuri ar putea fi luate daca Moscova nu rezolva criza ucraineana.

Companiile au inceput sa resimta aceste masuri in primul trimestru, "dar se pare ca situatia va fi si mai incerta in al doilea trimestru, ceea ce va avea, in mod clar, impact asupra veniturilor care vor fi raportate", a spus Clement Miller, strateg pentru investitii din cadrul companiei Wilmington Trust Investment Advisors.

Cum resimt companiile efectele sanctiunilor

McDonald's, care importa aproape jumatate din alimentele necesare pentru Rusia, a precizat ca deprecierea rublei a afectat rata profitabilitatii restaurantelor sale de pe piata ruseasca cu doua puncte procentuale, coborand sub media europeana.

McDonald's, care are deschise peste 400 de restaurante in Rusia, a fost primul lant international de fast-food care a intrat pe piata ruseasca inainte de destramarea Uniunii Sovietice, cu primul magazin deschis in Piata Pushkin. In acelasi timp, Rusia este una dintre cele mai mari piete ale McDonald's din afara SUA si a Canadei, conform raportului anual al companiei.

Ford a resimtit, de asemenea, presiunea sanctiunilor impuse Rusiei, deoarece multe dintre componentele necesare pentru productia de automobile in Rusia sunt importate, conform directorului financiar al companiei, Bob Shanks.

Shanks, care a adaugat ca vanzarile din Rusia s-au redus in urma incetinirii cresterii economice, a spus ca problemele geopolitice din Rusia nu au avut, pana in prezent, un efect prea mare, insa "trebuie sa asteptam sa vedem ce urmeaza".

Ford Sollers, o companie detinuta de Ford impreuna cu producatorul rus de automobile Sollers, a anuntat recent ca va concedia 700 dintre angajatii de la fabrica de langa St. Petersburg, datorita deteriorarii economiei Rusiei si deprecierii rublei.

Deprecierea rublei are efecte negative asupra investitorilor straini din Rusia

Cea mai grava criza din regiune de la incheierea Razboiul Rece, in 1991, afecteaza economia fragila a Rusiei. Sondajele au aratat ca increderea mediului de afaceri din Rusia a atins cel mai mic nivel din 2008, retragerile de capital au crescut, iar rubla s-a depreciat cu aproximativ 8% fata de dolar in acest an. Deprecierea rublei a majorat costurile importurilor companiilor straine cu activitati in Rusia.

Chiar si companiile care inca nu au avut parte de scaderi semnificative ale vanzarilor sau profiturilor avertizeaza ca viitorul este incert, mai ales in cazul in care escaladarea tensiunilor va duce la instabilitate in intreaga Europa de Est, si nu numai.

"Speram la rezolvarea pasnica a problemelor din regiune, dar increderea mediului de afaceri ar putea sa scada, ca si comertul si PIB-ul mondial, daca situatia se deterioreaza", a spus directorul executiv al Caterpillar, Doug Oberhelman.

Caterpillar, care a celebrat 100 de ani de prezenta in Rusia anul trecut, a anunat ca Rusia si Comunitatea Statelor Independete se numara printre cele mai dinamice teritorii in dezvoltare unde este prezent.

Cum pot reactiona consumatorii

SUA au anuntat luni o noua serie de sanctiuni impotriva oamenilor de afaceri si a companiilor apropiate lui Putin, in timp ce Uniunea Europeana a anuntat restrictii pentru 15 cetateni rusi si ucrainieni, carora le-a blocat activele si carora nu le va mai acorda vize.

Ca raspuns, Putin a avertizat ca ar putea reconsidera participarea companiilor occidentale in economia Rusiei, inclusiv in proiectele energetice, in cazul in care sanctiunile vor continua.

Inca nu este clar ce masuri ar putea lua liderul de la Kremlin, insa unii experti au avertizat ca ar putea sa apara o serie de reactii din partea consumatorilor rusi. Ei au apreciat ca aceste sanctiuni ar putea afecta marcile americane prezente pe piata rusa.

"Cred ca va fi un impact negativ asupra companiilor americane prezente pe piata", a spus Constantin Gurdgiev, profesor la Trinity College Dublin. "Din pacate, gustul amar al sanctiunilor ar putea sa ramana in mintea populatiei pentru mult timp".

Parlamentarul rus Vladimir Jirinovski, cunoscut ca un anti-occidental, a cerut retragerea McDonald's din Rusia.

Visa, care are active peste 100 de milioane de carduri in Rusia, a oprit serviciile oferite pentru doua banci ruse dupa sanctiunile luate de SUA in martie. Compania a precizat ca aceste masuri au afectat volumul tranzactiilor din Rusia si se asteapta ca impactul sa se resimta si asupra rezultatelor.

Compania chimica DuPont a spus ca Ucraina, piata unde, in prezent, vanzarile sale sunt reduse, reprezinta o parte importanta a planurilor sale de dezvoltare.

"Avand in vedere situatia politica incerta si problemele de pe piata creditelor, cumpararea de seminte a fost redusa sau amanata", a spus presedintele executiv al DuPont, James Borel.

Unele companii americane cu pozitii puternice pe piata Rusiei au evitat, pana acum, probleme serioase.

PepsiCo Inc, companie care detine noua dintre principalele 50 de marci de alimente si bauturi din Rusia, a inregistrat o crestere cu 10% a veniturilor din Rusia din primul trimestru al anului. Directorul executiv al PepsiCo, Indra Nooyi, a caracterizat mediul de afaceri din Rusia ca fiind "foarte prietenos", adaugand ca "avem relatii foarte bune cu guvernul".

In acelasi timp, unele companii chiar se bucura de aceasta criza. Directorul executiv al Raytheon Co, Thomas Kennedy, a spus ca tensiunile dintre Rusia si Ucraina au majorat cererea de arme in Europa de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia, #economie rusia, #investitori rusia , #Rusia