Toti gigantii vestului se indreapta spre Rusia. Ce-i asteapta la Sankt Petersburg

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:07
4718 citiri
Toti gigantii vestului se indreapta spre Rusia. Ce-i asteapta la Sankt Petersburg
Foto: Forumspb

Sefii corporatiilor internationale se indreapta cu mic cu mare spre forumul anual economic al Rusiei de la Sankt Petersburg, ce va debuta pe 18 iunie.

Sankt Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2015 vine intr-un moment in care economia tarii gazda are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.

Din punct de vedere politic si economic, Rusia este in continuare izolata de Occident ca urmare a sanctiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina, asa ca SPIEF reprezinta o raza de speranta in peisajul economic sumbru din tara, arata postul american CNBC.

Economie in picaj

2014 a marcat intrarea in vrie a economiei din Rusia odata cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina si implicarea fortelor militare rusesti in conflictul declansat in estul acestei tari.

Lovita concomitent de sanctiunile economice impuse de Occident si de prabusirea pretului petrolului, o marfa care reprezinta 70% din exporturile rusesti, economia rusa a intrat in declin.

Deprecierea rublei, inflatia ajunsa la nivele alarmante si retragerile masive de capital au pecetluit intrarea in criza a Rusiei.

Anul acesta insa, beneficiind si de o stabilizare a pretului la petrol, rubla a resit sa mentina un curs de schimb stabil in fata dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflatia si-a domolit galopul.

Elementele acestea ar putea incuraja o revenire a investitorilor straini in Rusia.

Context optimist

Unii dintre economisti cred chiar ca editia SPIEF 2015 ar putea sa se desfasoare sub auspicii mai favorabile decat cea de anul trecut, cand oamenii de afaceri americani au fost descurajati sa participe la eveniment.

"Multi directori executivi ai multinationalelor din Statele Unite si Europa au confirmat prezenta lor la SPIEF 2015.

Nu doar aprecierea rublei, ci si cresterea inregistrata de actiunile si obligatiunile de pe piata ruseasca fac ca aceasta manifestare sa se desfasoare intr-un context mai optimist", crede Marcus Svedberg, economist sef al East Capital.

"Afacerile care sunt supuse sanctiunilor economice sunt cu siguranta un aspect negativ.

Insa, analistii discuta despre ridicarea acestora mai mult decat despre inasprirea sanctiunilor economice pentru Moscova, ceea ce reprezinta un progres fata de anul trecut", mai spune Svedberg.

Lista Forbes si Fortune

Peste 1600 de companii sunt asteptate sa fie reprezentate in cadrul forumului economic de laa Sankt Petersburg, cu nume sonore in randul lor.

De altfel, agentia TASS a anuntat ca 59 de firme prezente in topurile Forbes si Fortune au confirmat prezenta la evenimentul din Rusia.

Printre acestea: Metro, TUI, Shell, Total, Boston Consulting Group, BP, Enel, Eni, Societe Generale si cateva mari firme din Asia.

Evenimentul va cuprinde un forum al Shanghai Cooperation Organization, unul BRICS si unul dedicat tarilor din grupul B20. Opt mese rotunde vor fi organizate pentru afaceristi in timpul celor trei zile ale SPIEF.

Zona de risc

Factorii incurajatori pentru mediul de afaceri international nu reusesc sa alunge si norii negrii ce stagneaza asupra economiei din Rusia.

Slaba crestere economica prognozata pentru 2015 si 2016 ii ingrijoreaza deja pe oficialii din banca centrala a Rusiei. In aprilie, PIB-ul Rusiei a fost cu 4,2 procente mai mic decat cel din aceeasi luna a anului 2014.

Ingrijorarea economistilor din banca centrala este reflectata si de ajustarea dobanzii de referinta pentru a patra luna consecutiva in acest an. In acest moment, aceasta a ajuns la 11,5%.

Riscurile nu stau, totusi, numai in cifrele statistice ale economiei din Rusia.

Riscul politic evaluat de investitori i-a facut pe acestia sa retraga din tara suma totala de 32,6 miliarde de dolari in primul trimestru al acestui an, dupa cum mentioneaza banca centrala.

Varianta impunerii controlului capitalului nu a facut decat sa ii intimideze si mai mult pe oamenii de afaceri, dupa cum observa economistul Saxobank, Steen Jakobsen.

"Se intrevede o versiune pentru derularea afacerilor in Rusia, dar aceasta este cauzata in mare parte de discriminarea ce se intrevede in aplicarea masurilor regulatorii si in sfera serviciilor.

Exista aceasta teama, dar reprezinta un drum cu dublu sens", crede Jakobsen. Economistul Saxobank sustine ca nu se pune problema ca institutia pe care o reprezinta sa isi inchida sucursala din Rusia.

"Inca suntem optimisti inprivinta Rusiei. Este o natiune obisnuita cu vanturi potrivnice. Trebuie sa cautam portitele care permit cooperarea directa intre companii.

Ultima data cand am zburat de la Londra la Moscova, avionul era plin doar pe sfert. Din nefericire, aceasta este o situatie in care toata lumea are de pierdut", sustine Jakobsen.

Depinde de sanctiuni

Vrand-nevrand insa, revenirea investitorilor pe piata din Rusia este strans legata de nivelul sanctiunilor economice aplicate Moscovei.

Saptamana trecuta, Parlamentul European a solicitat mentinerea sanctiunilior economice actuale cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Votul final sta insa in mana lierilor de stat, soarta legaturilor economice dintre UE si Rusia urmand sa fie decisa la sfarsitul acestei luni.

Pentru Steen Jakobsen insa, sanctiunile economice indreptate impotriva Rusiei au mai degraba un rol negativ in solutionarea conflictului dintre Occident si Moscova.

"Aprecierea preturilor pe piata de energie asigura o rezeva de bani care ii permit lui Putin sa isi consolideze pozitia in fata unor noi represalii economice dictate de UE.

Faptul ca fiecare sef de stat vrea sa iasa in fata si sa strige din toti rarunchii ca Putin si Rusia merg pe un drum gresit nu ajuta cu nimic. Trebuie sa ne domolim tonul, sa si lasam afacerile sa democratizeze Rusia", considera Jakobsen.

#forum economic international Rusia, #mediu afaceri Rusia, #sanctiuni economice Rusia , #Rusia