Trei tari fac front unit impotriva amenintarii rusesti: Brigada militara comuna in estul Europei

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 14:15
4335 citiri
Trei tari fac front unit impotriva amenintarii rusesti: Brigada militara comuna in estul Europei
Foto: Flickr/US Army Europe Images

Trupe din Lituania, Polonia si Ucraina vor forma o brigada militara comuna, care sa participe la misiuni de pace si sa ajute Kievul sa-si intareasca capacitatile militare. Brigada ar urma sa devina operationala incepand cu anul 2017, ca urmare a ingrijorarii starnite de expansiunea Rusiei in regiune.

"Brigada multinationala este un simbol si un semnal foarte clar pentru oricine ar vrea sa submineze pacea in Europa", a afirmat ministrul Apararii din Polonia, Antoni Macierewicz, citat de International Business Times.

Oficialul de la Varsovia a declarat ca 4.000 de soldati vor fi angrenati in noua forta de aparare din estul Europei, comandamentul central al acesteia urmand sa fie instalat la Lublin, Polonia.

Daca Polonia si Lituania fac parte deja din structurile NATO si UE, Ucraina este inca in curs de negociere pentru deschiderea procedurii de aderare.

"Noi vedem aceasta brigada ca pe o forta menita sa imbunatateasca pregatirea soldatilor nostri", a explicat ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak.

In martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, ulterior intervenind si in sustinerea unor grupari rebele care revendica independenta unor teritorii de la granita ruso-ucraineana.

Peste 9.000 de persoane au murit, iar 14 milioane au fost puse pe drumuri in urma declansarii conflictului armat din estul Ucrainei.

Anuntul facut de oficialii celor 3 tari vine pe fondul unor discutii privind retragerea sanctiunilor economice impuse Rusiei de catre Occident pentru interventia sa in criza din Ucraina.

De altfel, Polonia a solicitat structurilor de conducere din NATO sa asigure o prezenta permanenta in regiune, iar la summit-ul NATO din vara acestui an este de asteptat ca Varsovia sa reia acest demers.

In momentul de fata, Ucraina beneficiaza de un program de asistenta militara oferit de Canada, prin care 500 de instructori antreneaza trupele Kievului in folosirea tehnicii militare defensive si a tacticilor de lupta intr-un conflict neconventional.

#brigada militara anti Rusia, #securitate Europa, #razboi Ucraina, #sanctiuni economice Rusia , #Rusia