Turkmenistanul este dispus sa vanda gaz Marii Britanii

Marti, 28 Iulie 2009, ora 09:13
970 citiri
Turkmenistanul este dispus sa vanda gaz Marii Britanii

Turkmenistanul este dispus sa vanda gaz Marii Britanii, a declarat luni presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, in timpul unei vizite a printului Andrew la Ashabad, transmite agentia oficiala de presa citata de AFP, preluat de NewsIn.

"Livrarea de gaz natural turkmen pe piata europena, in special in Marea Britanie, corespunde deplin proiectului Turkmenistanului de a-si diversifica exporturile de hidrocarburi", a declarat Berdimuhamedov.

"Turkmenistanul considera Marea Britanie drept un partener important, alaturi de care intentioneaza sa dezvolte o cooperare in tot spectrul relatiilor bilaterale", a adaugat presedintele turkmen.

La randul sau, printul Andrew, citat de agentia oficiala turkmena, a mentionat "rezervele colosale de hidrocarburi ale Turkmenistanului, unul dintre actorii-cheie in domeniul energetic la nivel mondial".

Turkmenistanul, ale carui relatii cu Rusia au devenit mai tensionate in ultimele luni, a dat tot mai multe semnale ca doreste o cooperare cu Europa si China, acestea fiind, la randul lor, foarte interesate de vastele rezerve turkmene de gaz.

La 10 iulie, Ashabadul s-a declarat pregatit sa participe in cadrul proiectului de construire a gazoductului european Nabucco si sa-l aprovizioneze cu gaz.

Nabbuco, un gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri, va permite livrarea de gaz din marea Caspica si, eventual, Orientul Mijlociu, spre Europa, ocolind Rusia.

Obiectivul proiectului este de a reduce dependenta Occidentului de hidrocarburile rusesti. 

#gaz, # proiect, # exporturi, # Nabucco , #Rusia