Ucraina a oprit importul de gaze din Rusia. Transportul gazelor spre Europa, in pericol

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:31
1558 citiri
Ucraina a oprit importul de gaze din Rusia. Transportul gazelor spre Europa, in pericol

Ucraina a sistat inca de sambata importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agentia ucraineana de presa UNIAN, cu referire la un anunt facut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, dupa cum informeaza RIA Novosti.

Sistarea importurilor pune in pericol tranzitul gazelor rusesti spre Europa pe timpul iernii, avertizeaza un expert rus.

"Ucraina a sistat achizitionarea de gaze naturale din Rusia, in contextul in care la inceputul lunii cumpara aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic", ceea ce era de zece ori mai putin decat volumul mediu pe zi cumparat inainte, a indicat oficialul ucrainean.

Societatea ucraineana Naftogaz a refuzat luni seara sa confirme pentru agentia rusa de presa ITAR-TASS sistarea completa a importurilor de gaze din Rusia. "Nici nu infirmam, nici nu confirmam", s-a limitat sa afirme un purtator de cuvant al companiei.

Decizia Kievului ar putea provoca perturbari in tranzitul de gaze naturale via Ucraina in directia Europei, a avertizat, in acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundatiei ruse pentru securitatea energetica nationala.

Potrivit acestuia, Kievul preleveaza gaze din depozitele subterane, situatie care pune in pericol tranzitul de gaze rusesti spre Europa pe timpul iernii.

"Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cat mai e cald, acest lucru este posibil, dar situatia respectiva creeaza riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu in luna februarie sau in perioadele de racire accentuata a vremii", a declarat Grivaci, citat de sectia economica a ITAR-TASS, PRAIM-TASS.

Vicepremierul ucrainean insarcinat cu energia, Iuri Boiko, a declarat recent ca Ucraina a inceput inca din luna octombrie sa utilizeze gazele stocate in rezervele subterane pentru a-si satisface nevoile nationale. Or, aceste rezerve sunt necesare pentru asigurarea continuitatii tranzitului de gaze rusesti in Europa in perioadele de varf din timpul sezonului rece.

De altfel, Iuri Boiko avertizase recent ca Ucraina nu va mai ajuta Rusia sa asigure continuitatea tranzitului de gaze spre consumatorii europeni ai Gazpromului in perioadele de varf ale iernii, in cazul in care Moscova va continua sa aiba o "abordare formala" in rezolvarea problemelor legate de gaze in raport cu Kievul.

La 7 noiembrie, agentia de presa ucraineana Unian relata ca societatea Naftogaz urmeaza sa achite companiei ruse Gazprom 15 milioane de dolari pentru gazele livrate in luna octombrie. In acelasi timp, purtatorul de cuvant al gigantului rus de gaze, Serghei Kuprianov, declarase in aceeasi zi ca Ucraina datoreaza pentru livrarile din luna octombrie circa 1,355 miliarde de dolari. Dar Ucraina mai are de platit restantele pentru luna august, releva agentiile de presa ruse mentionate.

Pe fondul acestui razboi al declaratiilor si al restantelor ucrainene la consumul de gaze rusesti, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a efectuat o vizita la sfarsitul saptamanii trecute la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus Vladimir Putin, pentru a doua oara in ultimele saptamani. Nu se stie ce au discutat cei doi lideri, insa analistii presupun ca problema gazelor a ocupat un loc important pe agenda convorbirilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze Ucraina Rusia, #export gaze Rusia, #transport gaze Ucraina, #factura gaze Ucraina , #Rusia