Ucraina cheama Rusia in instanta: Ne-ati boicotat productia de vagoane!

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 14:29
4161 citiri
Ucraina cheama Rusia in instanta: Ne-ati boicotat productia de vagoane!
Foto: Wikimedia

Ucraina a depus o plangere impotriva Rusiei la Organizatia Mondiala Comertului acuzand Moscova de boicotarea productiei de echipamente destinate retelei de cai ferate din Rusia.

Printre marfurile pe care Kievul sustine ca Rusia a refuzat sa le mai cumpere in mod nejustificat se numara vagoane si macazuri de tren produse la uzinele Kryukov si Dnipropetrovsk, anunta agentia Sputnik.

"Prima actiune in instanta impotriva Rusiei a fost prezentata forurilor de conducere ale Organizatiei Modiale ale Comertului in legatura cu restrictiile impuse la cumpararea vagoanelor si macazurilor produse in Ucraina", a declarat ministrul adjunct pentru Dezvoltare Economica din Ucraina, Natalya Mykolskaya.

Conform spuselor sale, inca din 2013, Rusia a refuzat in mod nejustificat sa mai achizitioneze aceste marfuri de la producatorii ucrainieni.

Mykolskaya sustine ca oficialii de la Moscova au anulat sau au revocat in repetate randuri certificatele de conformitate pentru aceste produse.

Adjunctul ministrului Dezvoltarii Economice de la Kiev spune ca, in urma restrictiilor aplicate pe piata rusa, exporturile de vagoane si macazuri au scazut de la 1,71 miliarde dolari la doar 51 de milioane in ultimii doi ani.

Rusia fost principala piata de desfacere pentru componentele feroviare produse in Ucraina, cele doua tari impartasind o vasta retea de cai ferate, cu ecartament de 1,52 metri, creata inca din perioada Imperiului tarist si dezvoltata apoi de autoritatile sovietice.

In afara tarilor baltice si a Finlandei, care folosesc acelasi ecartament al retelei de cai ferate, toti partenerii comerciali ai Ucrainei au retele feroviare cu ecartament de 1,435 metri.

Pentru moment, Kievul spera sa ajunga la o intelegere amiabila inaintea datei fixata pentru audieri preliminare din a doua jumatate a lunii viitoare.

Nu este primul proces international cu care Kievul vrea sa bage Moscova in corzi.

La inceputul acestei luni, premierul Arseniy Yatsenyuk a amenintat cu deschiderea unui proces impotriva Rusiei pentru refuzul de a sterge o parte din datoriile Ucrainei.

#proces Ucraina Rusia, #export produse feroviare, #datorii Ucraina , #Rusia