Ucraina invita Rusia sa participe la modernizarea sistemului de tranzit al gazului

Marti, 24 Martie 2009, ora 13:09
1076 citiri
Ucraina invita Rusia sa participe la modernizarea sistemului de tranzit al gazului

Premierul ucraineran Iulia Timosenko a spus marti ca planul de modernizare a sistemului de tranzit al gazului, vital pentru alimentarea Europei, nu este indreptat impotriva Rusiei si a invitat Moscova sa participe, relateaza Reuters.

"Nici Rusia, nici Europa nu au pierdut ieri. Ucraina pur si simplu si-a aparat interesele nationale", a spus Timosenko.

"Rusia poate participa, de asemenea, in proiectele de investitii, in reconstructie si modernizare", a subliniat premierul.

Ucraina a prezentat luni la o conferinta de la Bruxelles un plan de investitii in valoare de miliarde de euro, pentru a spori capacitatea gazoductelor sale de la 140 de miliarde metri cubi pe an cu inca 60 de miliarde. Ucraina a cerut ajutorul investitorilor europeni pentru punerea in aplicare a acestui proiect, estimat la 5,5 miliarde de euro. Potrivit unor studii ale CE, Kievul are nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru a-si renova infrastructurile.

Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova.

Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.

O mare parte din Europa a fost privata de gaz rusesc in ianuarie, din cauza unui conflict ruso-ucrainean. Circa 80% din gazul rusesc consumat in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.

#Ucraina, #Rusia, #gaz, #premier, #modernizare, #tranzit, #gaz , #Rusia