UE ameninta: Criza gazului va avea consecinte serioase pentru Rusia si Ucraina

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 09:59
1872 citiri
UE ameninta: Criza gazului va avea consecinte serioase pentru Rusia si Ucraina

Uniunea Europeana este de parere ca actuala criza a gazului dintre Rusia si Ucraina va avea consecinte economice si politice "serioase" pentru cele doua state, a declarat ieri presedintia ceha a Uniunii, relateaza AFP. Ambasadorii tarilor membre s-au intalnit cu presedintia ceha a UE si au ajuns la concluzia ca "situatia actuala pune in pericol credibilitatea Rusiei si Ucrainei, acestea putand fi vazute ca zone in care nu se mai poate avea incredere pentru tranzitul" hidrocarburilor, potrivit unui comunicat al presedintiei cehe.


Cele 27 de state considera ca "situatia va avea consecinte serioase pentru cele doua tari, in plan financiar, economic si politic", potrivit sursei citate.


UE depinde de gazul rusesc, ce tranziteaza Ucraina, iar livrarile sunt oprite din 7 ianuarie. "Prioritatea este acum reluarea imediata a livrarilor de gaz pentru UE prin Ucraina", potrivit ambasadorilor. Presedintia ceha, care a avut initiativa acestei reuniuni de informare, a subliniat ca UE vorbeste "ferm si pe o singura voce" pe aceasta tema.


Uniunea a acceptat sa participe la noi discutii Rusia-Ucraina cu privire la chestiunea gazului, programate pentru sambata, la Moscova. Comunitatea europeana va fi reprezentata de ministrul ceh al industriei, Martin Riman, si de comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.