UE, in cautarea unui teren de intelegere cu Moscova

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:56
1149 citiri
UE, in cautarea unui teren de intelegere cu Moscova
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei

Ministrii europeni ai afacerilor externe s-au intalnit duminica seara, la Luxemburg, cu omologul lor rus, Serghei Lavrov, in cautarea unor terenuri de intelegere in ajunul adoptarii unor sanctiuni suplimentare din partea UE impotriva regimului sirian si a programului nuclear iranian, relateaza AFP.

Reuniunea, care a durat trei ore si jumatate, a fost "foarte deschisa, sincera si amicala", a declarat purtatorul de cuvant al sefei diplomatiei europene Catherine Ashton, Michael Mann. Ea s-a axat pe problemele bilaterale si internationale, "in special Siria si Iranul".

"Nu avem dreptul sa renuntam sa cautam solutii comune problemelor internationale, chiar daca este foarte dificil in prezent cu conflictul sirian", a declarat Serghei Lavrov.

"Tocmai din cauza situatiei mondiale tulburi, un dialog asupra problemelor-cheie cu Rusia este de neinlocuit in pofida divergentelor", a estimat el.

"Rusia si Europa au multe interese comune", a subliniat ministrul german, citand problemele economice si stabilitatea internationala.

Intalnirea a avut loc in ajunul unei importante reuniuni a ministrilor europeni care trebuie sa ratifice un nou ansamblu "foarte robust" de sanctiuni impotriva Iranului din cauza controversatului sau program nuclear.

Aceste noi sanctiuni vor tinti in special tranzactiile financiare, gazele naturale, transportul si comertul, potrivit diplomatilor.

UE vizeaza in special sectorul telecomunicatiilor, urmand sa decreteze o interdictie de principiu asupra tuturor tranzactiilor financiare intre bancile europene si iraniene. Exceptii sunt prevazute pentru trimiterile de fonduri de uz casnic, plati de ajutoare umanitare si legate de cumparari de alimente si de echipament medical.

UE urmeaza, de asemenea, sa sanctioneze din nou Siria lui Bashar al-Assad, al carei aliat major este Moscova. Ea intentioneaza sa inghete luni fondurile a 28 noi sustinatori ai presedintelui sirian si a doua societati in cadrul celei de-a 19-a serii de sanctiuni impotriva regimului de la Damasc.

Moscova critica vehement sanctiunile occidentale si se opune in ONU masurilor impotriva lui Bashar al-Assad in pofida bilantului tot mai sangeros al razboiului civil care devasteaza Siria.

#intalnire UE Rusia, #probleme Siria intalnire UE Rusia , #Rusia