UE, Rusia si Ucraina vor incheia un acord trilateral pentru securitatea tranzitului de gaze

Marti, 03 Februarie 2009, ora 16:38
1662 citiri
UE, Rusia si Ucraina vor incheia un acord trilateral pentru securitatea tranzitului de gaze

Politica energetica a UE va trebui sa vizeze incheierea unui acord trilateral cu Rusia si Ucraina privind tranzitul gazelor naturale, diversificarea rutelor de transport, inclusiv prin gazoductul South Stream, si includerea de clauze de securitate energetica in contractele comerciale.

Propunerile au fost incluse intr-un raport aprobat marti de Parlamentul European. Raportul se va afla pe agenda urmatorului Consiliul European din 19-20 martie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Prima propunere cuprinsa in raport vizeaza incheierea unui acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina pentru garantarea tranzitului gazelor catre pietele europene.

"in plus, Parlamentul sprijina negocierea unui acord mai complex cu Federatia Rusa, care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare din 1997", se arata in comunicat.

O alta propunere este revizuirea, pana la sfarsitul anului in curs, de catre Comisia Europeana, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care dateaza din 2004. Revizuirea ar trebui sa includa planuri nationale de actiune in caz de urgenta, cu caracter obligatoriu si sa contina o declaratie comuna referitoare la situatiile de urgenta, alocarea din stocuri disponibile catre statele afectate de recenta criza a gazelor.

Statele UE importadin Rusia 50% din consumul energetic, o proportie ce va creste la 70% panain 2030.

Europarlamentarii au propus CE sa sprijine includerea unei clauze de securitate energetica in acordurile comerciale, de asociere, de parteneriat si de cooperare cu tarile producatoare si de tranzit, care ar stabili un cod de conduita si ar interzice intreruperile datorate unor dispute comerciale. Clauza ar prevede si masurile care ar trebui adoptate in eventualitatea unei intreruperi unilaterale, sau in caz de efectuare a oricarei modificari a clauzelor contractului sau a clauzelor privind aprovizionarea de catre unul dintre parteneri.

Totodata, sunt necesare noi rute de transport al gazelor prin gazoductele Nabucco, Turcia-Grecia-Italia (TGI) si South Stream, precum si terminale de gaze naturale lichefiate.

"Pe termen lung, in cazul in care situatia politica permite, aprovizionarea din alte tari din regiunea Marii Caspice, precum Uzbekistan si Iran, ar trebui sa reprezinte surse de aprovizionare semnificative pentru UE", se mentioneazain raport.

Raportul solicita Comisiei Europene sa elaboreze o foaie de parcurs pentru investitii nucleare si statelor membre sa adopte noi obiective in materie de schimbari climatice, ce trebuie atinse pana in 2050. Aceste obiective ar fi reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de sera, ponderea de 60% a energiilor regenerabile in consumul total de energie si imbunatatirea cu 35% a eficientei energetice.

Raportul a fost adoptat cu 406 voturi pentru, 168 impotriva si 87 abtineri.

#politica energetica, #acord trilateral, #gaze naturale, #gazoduct, #securitate energetica , #Rusia