Umbra Rusiei peste Europa: Moscova, suspectata de manevrarea alegerilor in mai multe tari

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 17:20
7451 citiri
Umbra Rusiei peste Europa: Moscova, suspectata de manevrarea alegerilor in mai multe tari
Foto: Kremlin

Moscova lucreaza constant la refacerea sferei de influenta din perioada fostei URSS, iar rezultatele din primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova par sa demonstreze acest lucru.

Chisinaul nu reprezinta insa decat un exemplu din lungul sir de manevre facute de Kremlin pentru a influenta politica din tari precum Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia si Slovacia, arata IB Times, citand raportul emis de doua institute de studii politice din SUA si Bulgaria.

Intre Moscova si Occident

Alegatorii din Republica Moldova au fost chemati pentru prima data in ultimii 20 de ani sa isi aleaga in mod direct presedintele tarii, pana acum rolul acesta revenind Parlamentului de la Chisinau.

Optiunile au fost simple: o intoarcere catre Moscova sau un viitor european, iar candidatul cu viziuni pro-ruse, Igor Dodon, a fost la un pas de a se instala la carma tarii, obtinand 48 de procente din necesarul de 50%+1 pentru investirea sa in functie.

Oponenta sa, pro-europeana Maia Sandu, a beneficiat de numai 38% din voturile corect exprimate, intrand astfel in runda finala, programata a se desfasura pe 13 noiembrie.

"Concluzia este ca alegatorii nu mai au incredere in acest guvern. Victoria noastra este inevitabila", a declarat Dodon la sfarsitul primului tur de scrutin.

Contracandidata sa sustine ca diferenta de 10% a fost cauzata de absenta tinerilor la urne, dar considera ca acestia ar fi fost impiedicati de autoritati sa isi exercite dreptul la vot si sustine ca va supraveghea cu mai mare atentie derularea evenimentelor in turul secund al alegerilor prezidentiale.

Pentru moment insa, Rusia pare sa fi asigurat un culoar mai favorabil pentru candidatul cu optiuni pro-Moscova.

Influenta extinsa

Nu este singurul exemplu in care amestecul mai mult sau mai putin voalat al Moscovei decide soarta si orientarea unor tari din fosta Uniune Sovietica sau din randul fostilor aliati din blocul comunist, remarca analistii Centrului pentru Studii Strategice Internationale din Washington si cei ai Centrului de Studii pentru Democratie din Sofia.

Influenta exercitata de Rusia s-a soldat cu ocuparea unor teritorii de la vecinii ucraineni si gruzini, dar si cu exercitarea presiunii in diverse sectoare economice, cum ar fi cel energetic, in state precum Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia si Slovacia, constata analistii celor doua centre.

"In anumite tari, influenta Moscovei a devenit atat de atotcuprinzatoare si adanc inradacinata incat a reusit sa provoace crize in privinta stabilitatii nationale si a orientarii pro-Occidentale si euroatlantice a acestora", se relateaza in raport.

Nici macar Biserica Ortodoxa nu a lipsit din arsenalul Kremlinului, ierarhii rusi incercand sa influenteze mentalitatea populatiei din Moldova prin blocarea legaturilor bisericii ortodoxe locale cu reprezentantii cultului din Occident.

In afara fostului bloc comunist din estul Europei, Moscova a reusit sa isi impuna in cateva randuri vointa folosindu-se de mijloacele de propaganda controlate de puterea de la Kremlin, cel mai recent rezultat obtinut fiind votul negativ dat de olandezi pe tema acordului de liber schimb cu Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Moldova, #sfera influenta Moscova, #alegeri tari europene, #propaganda Rusia , #Rusia