Un fost consilier al lui Putin a calculat cat plateste Rusia pentru Crimeea anexata si Donbas

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 15:37
8918 citiri
Un fost consilier al lui Putin a calculat cat plateste Rusia pentru Crimeea anexata si Donbas
Foto: Pixabay

Cunoscutul economist rus Andrei Illarionov, fost consilier al presedintelui rus Vladimir Putin in perioada 2000-2005, a indicat miercuri ca cheltuielile non-militare ale Federatiei Ruse pentru sustinerea Crimeii anexate si a zonelor din Donbas (estul Ucrainei), aflate sub controlul rebelilor prorusi, s-ar ridica la circa 4 miliarde de dolari, potrivit agentiei de presa ucrainene Unian.

Bugetul Rusiei poate suporta aceste cheltuieli o perioada indelungata, a opinat el in cursul unei discutii, marti seara, cu vizitatorii portalului ucrainean Glavred.

Illarionov, in prezent cercetator principal la Institutul american Cato, a apreciat ca 4 miliarde de dolari reprezinta aproximativ 0,3% din PIB-ul rusesc, fiind o suma 'absolut suportabila' pentru Rusia, care ar putea 'tari' aceasta povara o vreme indelungata.

'Potrivit datelor oficiale, pentru Crimeea si Sevastopol, Moscova cheltuieste aproximativ 2 miliarde de dolari pe an si aceasta doar in scopuri civile, nu militare. La aproximativ aceeasi suma se ridica subventiile si cheltuielile pentru regiunile Donetk si Lugansk', controlate de rebelii prorusi in estul Ucrainei, a afirmat Andrei Illarionov.

La sfarsitul anului 2018, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, a declarat ca autoritatile de la Moscova cheltuiesc pentru sprijinirea autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk (Donbas) circa 1,3 miliarde de dolari, aminteste Glavred.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca acorda sprijin sub numeroase forme rebelilor separatisti prorusi din estul Ucrainei, in special armament. Dar Moscova a negat de fiecare data aceste acuzatii, in pofida evidentelor. Referitor la Crimeea anexata de Rusia in 2014, peninsula pe care Kievul spera sa o poata readuce in componenta Ucrainei, Moscova sustine ca 'discutia privitoare la aceasta este incheiata': Crimeea face parte din Federatia Rusa, conform media ruse.

#costuri anexare crimeea, #costuri Rusia Donbas , #Rusia