Un milion de rusi au ramas fara locuri de munca in decembrie

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 09:39
1240 citiri
Un milion de rusi au ramas fara locuri de munca in decembrie

Circa 6 milioane de rusi au ramas fara un loc de munca in decembrie, fata de 5 milioane in noiembrie, din cauza crizei economice care a lovit tara, a spus seful serviciului federal al muncii, Iuri Gerti, citat de Reuters.

Gerti a spus ca, potrivit regulilor Organizatiei Mondiale a Muncii numarul somerilor este cu mult mai mare decat cei 1,5 milioane de rusi care au raportat ca nu mai au un loc d munca dupa sase luni de criza financiara.

"Datele pe care le avem de la agentia nationala de statistica, Rosstat, arata ca numarul celor care nu au un loc de munca sau care isi cauta de lucru este de circa 6 milioane de persoane", a spus Gerti la postul moscovit de radio Ekho Moskvy.

Datele oficiale despre somaj vor fi publicate la inceputul saptamanii viitoare.

Rusia, a carei economie a crescut in medie cu 7% in ultimii ani, si-a schimbat norocul din cauza ieftinirii combustibililor pe piata internationala, a crizei mondiale a creditelor si a retragerii investitorilor din pietele emergente.

Pana in august 2008, economia Rusiei era catalogata ca fiind "supraincalzita", avand o rata a somajului extrem de scazuta, la un nivel record de 5%, respectiv 4 milioane de persoane, in iulie-august 2008. De atunci, numarul acestora a crescut constant.

Cresterea economica din Rusia a incetinit la 6% in 2008 de la 8,1% in 2007 si e de asteptat sa scada cu 0,2% in acest an, guvernul urmand sa lanseze un pachet de salvare de 200 miliarde dolari pentru a stopa o extinderea recesiunii.

Criza a afectat sectorul metalelor, al constrictiilor, vanzarilor cu amanuntul si pe cel bancar, care crescusera in ultimii ani cu peste 10%, companiile fiind nevoite acum sa disponibilizeze o parte din angajati.

Rata somajului continua, totusi, sa se situeze la un nivel scazut comparativ cu datele inregistrate in alte tari emergente, iar analistii se asteapta ca situatia sa devina o problema abia cand numarul somerilor va depasi 10 milioane de persoane.

#rusia, #somer , #Rusia