Ungaria incepe sa cheltuiasca din cei 10 miliarde de euro oferiti de Rusia pentru extinderea centralei nucleare de la Paks

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:18
5222 citiri
Ungaria incepe sa cheltuiasca din cei 10 miliarde de euro oferiti de Rusia pentru extinderea centralei nucleare de la Paks
Foto: CC0 Creative Commons

Ungaria va incepe in zilele urmatoare sa acceseze creditul oferit de Rusia pentru a finanta extinderea centralei nucleare de la Paks, in prima faza urmand sa fie finantate cheltuieli in valoare de 98 de milioane de euro, a declarat marti secretarul de stat Attila Aszodi, transmite Reuters.

In luna decembrie 2014, Rusia si Ungaria au semnat contractul pentru constructia a doua noi unitati la centrala nucleara de la Paks. In virtutea acordului semnat intre Moscova si Budapesta, pentru finantarea proiectului, ce va fi realizat de compania rusa Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un imprumut in valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar pana in anul 2046.

"Inca nu am tras creditul oferit de Rusia, insa acest lucru se va schimba in urmatoarele ore", a declarat Attila Aszodi la o conferinta organizata de portalul de stiri financiare portfolio.hu.

Aszodi a precizat ca Ungaria va utiliza fondurile pentru a plati primele zece chitante trimise de Rosatom, in valoare combinata de 98 de milioane de euro. De asemenea, capitalul companiei de proiect Paks II Atomeromu va fi majorat si el simultan cu prima plata pentru lucrarile de extindere.

Situata la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construita in anii '80 de sovietici si furnizeaza 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Tara vecina este dependenta din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeste 80% din necesarul de petrol si 75% din cel de gaze naturale.

#centrala nucleara Paks Ungaria , #Rusia