Vladimir Putin: Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:53
2270 citiri
Vladimir Putin: Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament

Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament dupa inregistrarea unei cresteri de 12 % a exporturilor in 2012, a anuntat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin.

"Putem spune in mod sigur ca Rusia este unul dintre lideri in ceea ce priveste vanzarea de arme si echipamente speciale (militare). Ne revine peste un sfert din piata mondiala. Repet, in apropiere sunt numai Statele Unite si la distanta mica", a spus Putin, citat de agentiile locale, potrivit EFE.

Presedintele rus a adaugat ca restul competitorilor - Franta, Marea Britanie, Italia etc. - exporta un numar de cateva ori mai mic de arme decat SUA si Rusia, insa a recunoscut ca unii dintre ei sunt pe primul loc in ceea ce priveste inalta tehnologie militara.

Vladimir Putin a cifrat la 15,2 miliarde de dolari valoarea exporturilor de arme si echipament militar in 2012, o crestere de 12 % in raport cu anul anterior.

Rusia vinde arme catre 66 de tari si are acorduri de cooperare tehnico-militara cu alte 85.

"Este necesar sa se impulsioneze aceasta tendinta pozitiva, deoarece inseamna o mare contributie nu numai la bugetul de stat, ci si la dezvoltarea inaltelor tehnologii", a subliniat presedintele.

China, Venezuela, Siria si Iranul, printre clientii Rusiei

Liderul de la Kremlin a recunoscut problemele pe care le pune acestui sector situatia economica dificila prin care trec unele tari, care decid sa amane aplicarea contractelor privind importurile sau opteaza pentru cumpararea licentelor pentru a fabrica armele pe propriul teritoriu.

In acest sens, a pledat pentru stimularea practicii de acordare de credite, insa a respins in mod categoric posibilitatea ca acestea sa fie acordate din "motive ideologice" ca pe vremea Uniunii Sovietice.

"Se subintelege ca nu poate fi vorba de credite pe care URSS le-a acordat la vremea respectiva nu din ratiuni comerciale, ci din motive ideologice. Acei bani nu au mai fost vazuti de nimeni, niciodata", a spus Putin.

Printre principalii clienti ai industriei militare ruse din ultimii ani se numara China, India, Vietnam si Venezuela, care au achizitionat atat avioane, cat si elicoptere, baterii antiaeriene, rachete sau nave.

Rusia a mai vandut arme Siriei si Iranului, Moscova sustinand ca aceste exporturi au rol defensiv si nu altereaza echilibrul strategic.

Adunarea Generala a ONU a adoptat marti primul tratat privind comertul international cu arme clasice. Principiul tratatului este ca fiecare tara sa evalueze, inaintea oricarei tranzactii, daca armele respective risca sa fie utilizate pentru comiterea unui genocid sau a altor incalcari ale drepturilor omului, pentru incalcarea unui embargo international, sau risca sa fie deturnate in favoarea unor teroristi sau a crimei organizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export armament Rusia, #productie arme Rusia, #piata mondiala armament , #Rusia