Washington Post: Rusii folosesc Siria ca poligon de testare a noilor arme

Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:00
6694 citiri
Washington Post: Rusii folosesc Siria ca poligon de testare a noilor arme
Foto: Youtube

Razboiul civil din Siria pare sa fi fost oportunitatea perfecta pentru Moscova de a testa unele echipamente noi de lupta in cadrul celor 6 luni de interventii aeriene pentru sustinerea trupelor regimului Assad, cred o parte intre expertii militari.

Un articol din Washington Times arata ca mai multi analisti, ba chiar si publicatii rusesti apropiate Kremlinului indica acest fapt, lucru care ar putea justifica si acuzele aduse de Occident privind distrugerile colaterale provocate de raidurile rusesti.

Fara graba

Prezenta masiva a trupelor rusesti in nordul Siriei pare sa se fi devenit permanenta, dupa cum arata presa de la Moscova, care subliniaza si faptul ca, astfel, pilotii militari rusi isi desavarsesc pregatirea in conditii reale de lupta.

In tarile occidentale, noile arme sunt expediate in teatrele de operatiuni abia dupa ce au fost supuse unor teste complexe in poligoane.

Pentru Rusia insa, Siria a devenit nu doar un teatru in care isi poate etala puterea militara, ci si cel mai mare poligon in care poate verifica felul in care decurge procesul de modernizare a armatei initiat de Vladimir Putin, demonstreaza o analiza a publicatiei rusesti Expert Online.

"Coalitia ruso-siriana nu are niciun motiv sa se grabeasca. Campania aeriana nu se dovedeste prea scumpa pentru Moscova si permite Rusiei sa isi antreneze pilotii si sa testeze performanta diferitelor tipuri de armament folosite in lupta.

Aceste beneficii se adauga celor din plan politic si principalului obiectiv al misiunii, acela de a elimina inamicii vorbitori de limba rusa din teatrele de operatiuni aflate in afara granitelor Rusiei", arata analiza revistei.

Moscova, de altfel, nu a facut niciun secret din faptul ca vede in luptatorii jihadisti recrutati din fostele republici sovietice una dintre cele mai mari amenintari la adresa securitatii interne.

Prezenta permanenta

Rusia are deja 6 luni de cand s-a implicat direct in razboiul civil din Siria, scopul final parand a fi consolidarea regimului Assad intr-un teritoriu cat mai larg si folosirea acestui atu in negocierile de pace ulterioare.

Articolul aparut pe portalul Expert Online sustine ca, pe parcursul celor 6 luni de interventii comune, alianta ruso-siriana a reusit sa recucereasca 217 sate si orase din Siria si aproape 2.600 de kilometri din teritoriu.

"Gratie bazei militare din Latakia, Moscova a stabilit o prezenta militara permanenta in regiune", sustin autorii articolului care cred ca acest lucru ar putea influenta echilibrul militar si politic din Irak, Iran, Israel si Turcia.

Arme noi

Institutul pentru Studierea Razboiului, un think tank din Washington, a apreciat ca nici macar armistitiul initiat saptamana trecuta nu ii va opri pe rusi sa bombardeze in continuare orasul Alep, sub scuza vanatorii de teroristi.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a si facut un anunt prin care a lasat sa se inteleaga ca informatiile Moscovei arata ca zona ar fi fieful unor organizatii teroriste islamice, precum Jabat al Nusra, acestea nefiind vizate de acordul de incetare a focului.

"Rusia si regimul Assad urmaresc o victorie in Alep in ciuda acordurilor diplomatice incheiate intre marile puteri.

Bombardamentele rusesti vor viza o mare parte a opozitiei siriene pe care Rusia o acuza de afiliere la Jabat al Nusra, incluzand aici si grupari care se bucura de sprijinul Statelor Unite", sustin analistii institutului.

Un analist specializat in tactici de aviatie a explicat pentru Washingtion Times si faptul ca gradul de testare al noilor arme intruoduse de Rusia tine si de cat de laxa se dovedeste definitia termenului "test".

In realitate, Rusia ar putea folosi in Siria armament care abia acum primeste botezul focului.

"O mare parte din noul echipament deplasat in Siria nu a fost testat in conditii reale de lupta, ci doar in trageri efectuate in poligoanele din Rusia. Eu as folosi termenul testat pentru prima data in lupta", a explicat analistul militar.

Acesta a dat ca exemplu avionul Suhoi-34, care este prezent pentru prima data in misiuni reale de lupta, si care a stat 8 ani in teste in Rusia inainte de a intra in productie.

Alte avioane de lupta de data recenta testate acum in "poligonul Siria" sunt Su-35S, Su-34, Su-30SM si Su-24M2.

Pe langa ele, rusii au adus si rachetele S-400 SA-21 si Buk-M2E SA-17 "Grizzly" sau bomba ghidata prin satelit KAB-500.

Pe de alta parte, expertii armatei americane si grupurile de aparare ale drepturilor omului acuza Moscova ca, in multe atacuri, a folosit bombe si rachete fara sisteme speciale de ghidaj, acestea lovind spitale, scoli, case si centre de refugiati si provocand moartea unor civili nevinovati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi civil Siria, #sisteme lupta Rusia, #teste armament rusesc, #bombardamente Siria , #Rusia