O fuziune a HBOS cu Lloyds ar duce la concedierea a 40.000 de oameni

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 17:00
1304 citiri
O fuziune a HBOS cu Lloyds ar duce la concedierea a 40.000 de oameni

O fuziune intre banca HBOS si Lloyds TSB ar putea duce la concedierea a 40.000 de salariati si la inchiderea a 1.000 de unitati bancare, estimeaza bancherii britanici, deoarece activitatile celor doua banci se suprapun, potrivit Times.HBOS are 72.000 de angajati, in timp ce Lloyds are 70.000 de salariati, in ambele cazuri angajatii fiind aproape toti in Marea Britanie. In fuziuni ale unor organizatii structurate asemanator, pana la o treime din forta combinata de munca isi pierde postul.


Concedierile posibile au devenit un subiect important in contextul in care noile statistici publicate au aratat ca somajul din Marea Britanie a crescut pana la un nivel maxim al ultimilor noua ani. Astfel, cu cei 81.000 de noi someri din august, in Marea Britanie exista 1,72 milioane de someri.


In acelasi timp, numarul celor care cer ajutor de somaj a urcat cu 32.500, un nivel maxim nemaiatins din 1992.


Cand Royal Bank of Scotland (RBS) a preluat in 2001 National Westminster Bank (NatWest), au fost eliminate 6.800 de locuri de munca, dar in cazul acestei fuziuni gradul de suprapunere a activitatilor celor doua companii era mai mic decat in situatia actuala.


Royal Bank of Scotland avea majoritatea activitatilor in Scotia, iar NatWest, in Anglia si Tara Galilor.


"Activitatile Lloyds si ale HBOS se suprapun masiv", afirma o sursa bancara, citata de Times. "Va fi o invalmaseala incredibila", a adaugat, sub anonimat, sursa citata.


Cu toate acestea, nu este sigur ca tranzactia va fi incheiata si nu se stie in ce masura va interveni guvernul , care ar putea insista asupra unei abordari temperate a problemei, mai scrie Times, in editia sa online.  


Concedierile ar putea fi severe la unitati, centre pentru clienti, centre de procesare si la oficiile centrale ale celor doua banci. Lloyds opereaza una dintre cele mai mari retele din Marea Britanie si are 1.900 de unitati, sub marcile Lloyds si Cheltenham and Gloucester.


HBOS are 1.100 de unitati, care se afla, in multe dintre cazuri, pe aceeasi strada cu cele ale Lloyds.


"Oamenii care lucreaza in serviciile financiare nu trebuie sa plateasca pretul pentru lacomia companiilor", a declarat secretarul general adjunct al Unite, Graham Goddard.