Criza bancara in Slovenia. Ljubljana ar putea cere ajutor international pentru a-si salva bancile

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
2561 citiri
Criza bancara in Slovenia. Ljubljana ar putea cere ajutor international pentru a-si salva bancile

Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.

Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.

Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.

Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.

"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.

Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.

Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".

Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".

Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in acest an, apreciind ca recesiunea va fi mai profunda si mai indelungata decat se estima in aprilie. Produsul Intern Brut al Sloveniei ar urma sa inregistreze anul acesta un declin de 2,6%, fata de o scadere de 1,9% estimata anterior. Pentru anul viitor se prognozeaza un recul al economiei de 0,7%, fata de un avans de 0,5% anuntat in aprilie. Slovenia, aflata in recesiune din 2011, va reveni pe crestere abia in 2015, a avertizat Bostjan Jazbec.

Autoritatile de la Ljubljana au cerut efectuarea unor teste de rezistenta in randul a 10 banci, din care trei principale sunt detinute de stat. Aceste teste sunt supravegheate de Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Autoritatea Bancara Europeana.

#salvare banci Slovenia, #ajutor international Slovenia, #credite neperformante Slovenia, #criza bancara Slovenia , #Slovacia