Libertatea presei, capitol de evaluare a tarilor din Balcani

Joi, 15 Iulie 2010, ora 15:29
1463 citiri
Libertatea presei, capitol de evaluare a tarilor din Balcani

Comisia Europeana (CE) va include in raportul de evaluare a progreselor inregistrate in 2010 de tarile din Balcanii de Vest evaluari privind provocarile la adresa pluralismului media si libertatii presei, informeaza site-ul waz.euobserver.com, potrivit Mediafax.

 

Problemele difera de la o tara la alta, dar presa din regiune se confrunta cu unele provocari similare. Site-ul citeaza intimidarea jurnalistilor, exercitarea de presiuni politice si acordarea unor subventii de stat ilegale unor institutii media controlate de Guvern, intre aceste provocari, afirmand ca situatia din Croatia face exceptie.

Situatia presei s-a inrautatit, in tari ca Albania, Macedonia si Kosovo, potrivit unor diplomati europeni, care au semnalat o crestere a presiunii la care sunt supusi jurnalistii.

O situatie similara poate fi constatata in Serbia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, potrivit site-ului.

Jurnalistii din Albania au fost atacati, iar justitia a pronuntat o sentinta "dura" impotriva unui post de televiziune, care a facut dezvaluiri despre abuzurile comise de un fost ministru.

Jurnalistii din Kosovo au fost amenintat in mai multe cazuri, iar Guvernul sustine publicatii care ii promoveaza politicile si evita sa-l critice.

Postul national de radio RTK, este prezentat ca o institutie mass-media aflata sub control politic.

In Macedonia are loc o campanie continua impotriva mass-media si jurnalistilor care critica directiile stabilite de Guvern.

De asemenea, anumite institutii mass-media din Macedonia primesc sume uriase de bani in schimbul publicitatii guvernamentale, "o alta cale de inabusire a competitiei in sectorul media", comenteaza site-ul.

Freedom House afirma, in ultimul sau raport, ca presa din aceasta tara "se confrunta cu presiuni politice din cauza ca unii dintre patronii institutiilor mass-media sunt presedinti ai partidelor politice" din coalitia de guvernamant.

In Serbia, publicatiile sunt detinute de companii necunoscute sau cu statut neclar, iar in Croatia influenta politica directa nu mai reprezinta o problema, dar continua sa fie o problema securitatea jurnalistilor care scriu despre coruptie si crima organizata.

Atunci cand cere acestor tari sa isi amelioreze performantele in acest domeniu, actiunea concreta a Uniunii Europene este restrictionata de faptul ca nu exista reguli europene clare pentru acest sector, in afara unor valori ca libertatea presei.

Situatia nu este satisfacatoare nici in unele tari membre ale Uniunii, afirma site-ul citand Bulgaria, Italia si Slovacia, in care Freedom House afirma ca presa este doar partial libera, din cauza presiunilor economice si competitiei neloiale din partea unor companii subventionate sau afiliate politic.

De asemenea, site-ul mentioneaza cazul Romaniei, unde "Guvernul a identificat mass-media ca o posibila amenintare la adresa securitatii nationale", provocand reactia unor organizatii internationale ale jurnalistilor, si cel al Ungariei, unde Guvernul a incercat sa introduca institutiile mass-media publice in sistemul institutional si nu a abandonat acest proiect, pe care doar l-a incetinit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#libertate presa evaluare ce , #Slovacia