Slovacia curteaza investitorii japonezi: Vrea sa emita bonduri samurai

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:46
1631 citiri
Slovacia curteaza investitorii japonezi: Vrea sa emita bonduri samurai

Slovacia intentioneaza sa emita anul viitor primele sale bonduri samurai din ultimul deceniu, in ideea de a-si diversifica sursele de finantare in conditiile in care criza datoriilor continua sa afecteze zona euro.

Piata samurai ofera bonduri denominate in yeni, emise de institutii straine, dar care se supun reglementarilor japoneze, fiind disponibile doar investitorilor japonezi. Astfel de bonduri s-au vandut, cu succes, si pe piata de capital din Romania. In anul 2000, Citigroup a atras 1,65 miliarde de dolari dintr-o vanzare record de bonduri samurai.

Slovacia, tara membra a zonei euro din 2009, ar dori sa stranga echivalentul a aproximativ 400 milioane de euro din vanzarea de bonduri samurai, a declarat Vazil Hudak, adjunct al ministrul slovac de finante, a declarat joi un oficial guvernamental pentru Bloomberg, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, operatiunea de vanzare ar urma sa se deruleze in luna mai a anului viitor, dupa incheierea anului fiscal in Japonia.

"Strategia este sa ne diversificam sursele de finantare", a declarat Vazil Hudak.

"Am discutat aceasta posibilitate luna trecuta la Tokyo si raspunsul a fost unul bun astfel ca vom incerca o emisiune de bonduri samurai", a adaugat Hudak.

Prin decizia de a emite bonduri samurai, Slovacia urmeaza exemplul Poloniei, care la inceputul acestei luni a strans 66 miliarde yeni (813 milioane de dolari) din vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la cinci si 15 ani.

Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Europene, economia slovaca ar urma sa inregistreze o crestere de 2,6% in acest an, cel mai puternic ritm de crestere din zona euro, urmand ca anul viitor sa inregistreze un avans de 2%, fiind devansata doar de Estonia. Cresterea economica usureaza sarcina premierului Robert Fico pentru reducerea deficitului public la 3% din PIB anul viitor de la tinta de 4,6% din PIB fixata pentru 2012.

In 2013, necesitatile de finantare ale Slovaciei se ridica la aproximativ noua miliarde de euro, comparativ cu obligatiunile de 5,7 miliarde de euro care ajung la maturitate in 2013, dintre care 3,1 miliarde de euro in primul trimestru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata bonduri samurai, #Slovacia piata samurai, #Slovacia bonduri samurai , #Slovacia