Slovacia respinge masurile de extindere a mecanismului de stabilitate financiara

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 08:48
1330 citiri
Slovacia respinge masurile de extindere a mecanismului de stabilitate financiara

Parlamentul slovac a votat marti seara impotriva masurilor de extindere a mandatului pentru mecanismul de stabilitate financiara in zona euro, considerat vital in lupta impotriva crizei deficitelor.

Coalitia de la guvernare legase votul de o motiune de incredere si ar trebui sa isi dea demisia.

Slovacia este ultima dintre cele 17 state membre ale zonei euro care a votat asupra extinderii mecanismului european de stabilitate financiara.

Potrivit BBC News, un al doilea vot ar putea avea loc in curand si va avea, probabil, succes.

Pachetul supus la vot nu a primit 21 de voturi pentru, insa rezultatul era de asteptat, in conditiile un partid minoritar din coalitia de guvernare a anuntat ca se va abtine.

Partidul SaS a explicat ca se opune ca populatia slovaca sa plateasca pentru a acoperi datoriile tarilor mai bogate.

O mare parte din populatie considera ca tara lor, una dintre cele mai sarace din zona euro, nu ar trebui sa salveze tari precum Grecia.

Oficiali din Guvern au declarat ca vor incerca sa obtina aprobarea mecanismului intr-un al doilea vot, cu sustinerea opozitiei, dar nu a fost fixata nicio data.

Formatiunea socialista de opozitie Smer, care s-a abtinut de asemenea, va sustine, probabil, masura, dar va impune conditii dure, inclusiv convocarea de alegeri. Dupa votul de marti seara, Smer a anuntat ca cele patru partide din coalitia de guvernare trebuie sa ii faca oferte.

"Spunem 'nu' unui guvern de dreapta, dar spunem 'da' unui fond de salvare", a declarat liderul Smer, Robert Fico, in cursul dezbaterii.

Premierul slovac Iveta Radicova a anuntat ulterior ca le-a cerut partenerilor de coalitie sa inceapa discutiile cu Smer.

Toate celelate 16 state care au aderat la moneda unica au aprobat schimbarile, pe care liderii UE le-au prezentat drept cruciale in rezolvarea crizei deficitelor, care a determinat deja trei tari din Zona euro sa ceara pachete de salvare.

Pachetul prevede suplimentarea fondurilor de care dispune mecanismul de stabilitate financiara la 440 de miliarde de euro.

Criza din zona euro se afla in centrul atentiei inainte de summitul UE din 23 octombrie, de la Bruxelles, si de reuniunea liderilor G20, din 3-4 noiembrie, de la Cannes.

#slovacia, #stabilitate financiara, #slovacia zona euro, #criza deficite zona euro, #euro , #Slovacia