CE vrea sa creeze o uniune euro-balcanica a transporturilor

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 14:31
1156 citiri

Comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot a anuntat ca lucreaza la un proiect de creare a unei uniuni euro-balcanice a cailor ferate, care ar trebui sa contribuie la apropierea oamenilor din regiune si la temperarea tensiunilor, scrie AFP.

Concret, proiectul presupune mai ales extinderea retelelor de cai ferate trans-europene din tarile membre ale Uniunii Europene pe teritoriul statelor balcanice si permiterea unei interoperabilitati a retelelor feroviare.

"Nu vom extinde retelele de cai ferate decat daca va exista o abordare concreta in Balcani", a observat comisarul francez, cu ocazia unei intalniri cu jurnalistii de la Bruxelles.

Proiectul prevede efectuarea de vizite ale comisarului european pentru transporturi, din prezent pana la sfarsitul lui iunie, la Ljubljana, in Slovenia, care detine acum presedintia rotativa a UE, apoi la Sarajevo si la Belgrad.

Barrot intentioneaza sa ceara in 5 martie un mandat de negocieri din partea Comisiei, pentru crearea uniunii transporturilor. Proiectul urmeaza sa fie validat apoi de statele membre UE.

Proiectul survine in contextul in care Balcanii se vor confrunta cu o perioada foarte tensionata in saptamanile si lunile urmatoare, in asteptarea declaratiei de independenta a Kosovo, careia i se opune ferm Serbia, sustinuta de Rusia, afirma AFP.

Pentru a evita ca Serbia, unde au loc duminica alegeri prezidentiale delicate, sa nu intoarca spatele Europei, Uniunea Europeana incearca sa ii dea garantii, accelerand procesul de apropiere care va aduce poate candva aceasta tara in cadrul Uniunii Europene.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.