Slovenia evita un plan de salvare prin vanzarea a 15 companii de stat si majorarea TVA

Joi, 09 Mai 2013, ora 17:51
2381 citiri
Slovenia evita un plan de salvare prin vanzarea a 15 companii de stat si majorarea TVA
Premierul sloven Alenka Bratusek are o misiune dificila

Guvernul sloven de centru stanga a adoptat joi in consiliul de ministrii un plan de asanare a finantelor publice care va fi transmis si Comisiei Europene, in ideea de a evita solicitarea unui program de asistenta financiara internationala, a anuntat premierul sloven Alenka Bratusek.

Intr-o conferinta de presa, Alenka Bratusek, care a devenit premier acum sase saptamani, a subliniat ca planul este unul crucial pentru asanarea sectorului bancar si pentru stimularea cresterii economice, transmite AFP.

Sectorul bancar sloven se confrunta cu credite cu probleme in valoare de aproximativ sapte miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar putea forta Slovenia sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de ajutor, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.

Pentru a evita conditiile drastice impuse Ciprului de Uniunea Europeana in schimbul ajutorului international, autoritatile de la Ljubljana au decis joi sa vanda 15 companii de stat, inclusiv a doua mare banca din Slovenia, NKBM, cea mai mare companie de telecomunicatii, Slovenian Telekom, si compania aeriana nationala, Adria Airways.

TVA va creste la 22%, dar nu se va introduce un impozit de criza

De asemenea, premierul Alenka Bratusek a informat ca Taxa pe Valoarea Adaugata va creste de la 20 pana la 22%, incepand cu luna iulie, iar o noua taxa pe proprietate va fi introdusa de la 1 ianuarie 2014. Ministrul de Finante, Uros Cufer, a estimat ca pachetul va genera economii totale de aproximativ un miliard de euro sub forma de reduceri de cheltuieli si venituri. In schimb, guvernul a renuntat, deocamdata, la ideea unui impozit de criza care ar urma sa-i loveasca pe toti cetatenii.

"Suntem constienti ca renuntarea la un impozit de criza va avea un impact pozitiv asupra economiei si de acea am ales solutia care va avea cele mai mici consecinte negative asupra cresterii economice", a declarat Alenka Bratusek.

Aceasta a adaugat insa ca daca planul adoptat nu va produce efectele scontate, un impozit de criza ar putea face parte dintr-un plan B. Premierul sloven a mai spus ca deficitul bugetar ar urma sa creasca pana la 7,8% din PIB in acest an dar ca guvernul vrea sa-l reduca pana la 3,3% din PIB in 2014.

Slovenia, considerata odata un elev model al zonei euro, se chinuri sa-si relanseze o economie aflata in recesiune din 2011. Autoritatile de la Ljubljana au obtinut o gura de oxigen saptamana trecuta cand au reusit sa lanseze doua emisiuni de obligatiuni in valaore totala de 3,5 miliarde de euro insa vor fi nevoite sa revina pe piata inainte de primul trimestru al anului urmator cand ajunge la maturitate o emisiune de bonduri pe cinci ani in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Partenerii din Uniunea Europeana au presat guvernul sloven sa reduca controlul statului asupra economiei si sa restructureze sectorul public. Comisia Europeana va studia planul prezentat de guvernul sloven inainte de a face recomandari.

#vanzare companii stat Slovenia, #majorare TVA Slovenia, #criza economica Slovenia, #plan salvare Slovenia , #Slovenia