Slovenia va gazdui Agentia UE de reglementare in domeniul energiei

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 09:40
2021 citiri
Slovenia va gazdui Agentia UE de reglementare in domeniul energiei

Statele membre UE au decis duminica seara ca sediul Agentiei pentru cooperarea autoritatilor de reglementare in domeniul energiei (ACER) sa fie amplasat la Ljubljana, in Slovenia, informeaza un comunicat al Comisiei Europene, scrie NewsIn.

Decizia a fost luata de ministrii europeni ai energiei, reuniti la Bruxelles.

In primavara acestui an, Romania anunta ca propune Uniunii Europene sa gazduiasca Agentia pentru cooperarea autoritatilor de reglementare in domeniul energiei (ACER), ce urma sa fie infiintata dupa adoptarea pachetului energetic de catre Parlamentul European. In afara de Slovenia si Romania, pentru gazduirea ACER a mai concurat si Slovacia.

Ministrul economiei Adriean Videanu a lansat oficial, la inceputul lunii iunie, la Bruxelles, candidatura Romaniei pentru gazduirea sediului Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei. Romania a intrat astfel in competitie directa cu Slovenia si Slovacia, in conditiile in care, conform acordului de la Consiliul European din decembrie 2003, urma sa se acorde prioritate noilor state membre in gazduirea sediilor agentiilor europene nou infiintate.

Inca din iunie Slovenia parea insa favorita, desi Romania miza pe sprijinul Frantei. In iunie, Slovenia primise deja sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania numai sapte.

Infiintarea ACER este una dintre prevederile pachetul legislativ privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European in luna aprilie a anului in curs.

Intre argumentele Romaniei pentru sustinerea candidaturii se afla faptul ca, in negocierile asupra pachetului energie-piata interna, Romania a fost unul dintre statele membre care a avut o pozitie echilibrata, orientata spre gasirea unui compromis care sa fie acceptabil pentru larga majoritate a statelor membre. Piata romaneasca a energiei, sustinea Ministerul Economiei, este deschisa si transparenta, fiind integral aplicate prevederile celui de-al doilea pachet legislativ in domeniul energiei.

De asemenea, un numar important de companii energetice europene lucreaza deja pe piata romaneasca, piata functioneaza sub reglementarea unei autoritati independente, Romania detine o pozitie geostrategica importanta pentru dezvoltarea rutelor si surselor energetice alternative pentru UE, tara noastra nu mai gazduieste sediul unei alte agentii europene, iar Bucurestiul este o locatie europeana accesibila din punct de vedere al conexiunilor de transport cu restul Europei si ofera un standard de viata bun, au fost alte argumente ale partii romane.

Comisia Europeana a preferat, totusi, sa incredinteze Sloveniei misiunea de a gazdui sediul acestei importante agentii europene.

Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, a salutat decizia, considerand ca ea deschide calea pentru infiintarea la timp a Agentiei si pentru implementarea efectiva a celui de-al treilea pachet legislativ referitor la liberalizarea pietelor energetice. Potrivit regulamentului de infiintare a ACER, agentia trebuie sa fie deplin operationala pana la 3 martie 2011.

ACER va coordona cooperarea intre cele 27 de autoritati nationale in sectorul energetic si va veghea la mentinerea independentei totale a acestora. Agentia nu va avea un rol executiv, ci unul de coordonare intre autoritatile nationale si Comisia Europeana.

Va putea emite avize adresate operatorilor din sistemul de transmisie, autoritatilor de reglementare, precum si decizii individuale in cazuri specifice. Va participa la crearea regulilor privind reteaua europeana, va lua decizii individuale constrangatoare referitoare la infrastructura energetica transfrontaliera si va consilia institutiile europene pe diverse teme legate de energie.

De asemenea, va monitoriza si va raporta evolutiile de pe pietele energetice. ACER va veghea ca nici o autoritate natioanala de reglementare sa nu fie influentata politic de vreun guvern sau ca activitatea sa sa fie influentata de vreo alta entitate publica sau privata. Astfel, agentia va fi cheia functionarii pietelor de electricitate si gaz din UE.

Infiintarea agentiei presupune si o serie de pregatiri de ordin administrativ, inclusiv alegerea cladirilor in tara-gazda si recrutarea de personal. Agentia va fi condusa de un director si un consiliu de administratie, urmand a avea intre 40-50 de angajati si un buget anual de 6-7 milioane de euro. Primul director al agentiei va fi numit in prima jumatate a anului viitor.

Potrivit reglementarii Comisiei Europene 713/2009, pana la 3 martie 2011 si statele membre trebuie sa transpuna in legislatia nationala reglementarile cuprinse in cel de-al treilea pachet energetic adoptat de Parlamentul European referitoare la electricitate si gaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#slovenia, #agentia, #ue, #domeniul, #energiei , #Slovenia