Liberalizarea programelor de lucru, solutia prin care Spania poate reduce somajul

Luni, 21 Mai 2012, ora 20:45
1462 citiri
Liberalizarea programelor de lucru, solutia prin care Spania poate reduce somajul

Liberalizarea programelor si zilelor de lucru in comert ar permite crearea a 20.000 de noi locuri de munca in urmatorii trei ani in Spania, potrivit unui studiu despre "Impactul economic al liberalizarii programelor de lucru in comert".

Studiul a fost prezentat de economistul Fernando Fernandez, directorul catedrei sistemului financiar international din cadrul IE Business School din Madrid.

"Libertatea programelor de lucru ar aduce avantaje intregii societati. Angajatul este favorizat pentru ca asa ar creste numarul locurilor de munca din comert, si mai ales pentru cei care fac parte din grupurile cele mai afectate de rata somajului, asa cum sunt tinerii si femeile".

Scad preturile, creste libertatea de alegere

"Consumatorul are avantaje pentru ca astfel pot scadea preturile si in acelasi timp se poate stimula libertatea alegerii. Iar toti contribuabilii ar avea de castigat pentru ca astfel este sprijinita cresterea economica si creste baza veniturilor impozitate, permitand impartirea echitabila a impozitelor", a explicat economistul spaniol.

Raportul arata ca liberalizarea programelor de lucru in comert ar permite aparitia unui numar de aproximativ 20.000 de noi locuri de munca in urmatorii trei ani. Autorii studiului, al carui coordonator este Fernando Fernandez, arata ca este vorba de una dintre reformele structurale ce ar trebui facute in continuare in Spania, si care ar putea contribui la cresterea concurentei pe piata, a capacitatii de productie si la potentialul de crestere al economiei spaniole, fara costuri fiscale.

Peste 2 miliarde de euro facturate in plus

In studiu se arata ca extinderea programelor si zilelor de lucru in comert ar avea un efect pozitiv asupra volumului acestuia, de cel putin 2,8% in decurs de un an, ceea ce echivaleaza cu 2,2 miliarde de euro facturate in plus.

In paralel, masurile ar duce la crearea a aproximativ 6.500 de noi joburi cu norma intreaga in primul an de la aplicare. Iar pe termen lung, consecintele acestei masuri ar duce la aparitia a mii de noi locuri de munca, mai arata studiul.

#locuri de munca Spania, #liberalizare programe lucru Spania, #crestere locuri munca Spania , #Spania