Ajutor pentru Spania: Juncker promite "conditii foarte dure"

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 08:43
1072 citiri
Ajutor pentru Spania: Juncker promite "conditii foarte dure"
Jean-Claude Juncker, liderul miniºtrilor de finanþe din zona euro

Zona euro va impune "conditii foarte dure" Spaniei in schimbul unui eventual ajutor financiar, a declarat marti liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, la un post de televiziune regional german.

"Vom confrunta Spania cu conditii foarte dure, dar nu li se spune spaniolilor inainte si prin intermediul presei la ceea ce ne asteptam de la ei", a afirmat Juncker marti seara la televiziunea regionala Bayrischer Rundfunk, potrivit unui comunicat al canalului.

Spania trebuie sa verifice joi daca investitorii inca ii acorda incredere pentru un imprumut scadent in 10 ani, in timp ce piata se impacienteaza in fata reticentei de a cere salvarea economiei sale, a patra a zonei euro, mentioneaza AFP.

Þara, hotarata sa nu piarda timp, pare acum sa puna la indoiala chiar nevoia de a recurge la un ajutor extern.

Anuntul recent al Bancii Centrale Europene /BCE/ asupra unui nou program de cumparare de obligatiuni pentru a sprijini tarile cele fragile ale zonei euro, cu Spania in frunte, a redus tensiunile.

Pentru a activa acest plan, Madridul trebuie inca sa faca o cerere oficiala pe langa fondurile de salvare europene, sub rezerva anumitor conditii.

Sambata, zeci de mii de persoane au manifestat la Madrid impotriva austeritatii istorice impuse de guvern, in timp ce tara incearca sa-si redreseze conturile pentru a evita o salvare globala.

#zona euro imprumut Spania, #ajutor financiar Spania, #Jean Claude Juncker ajutor Spania , #Spania