Alte probleme in zona euro: Spania cere ajutor

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 13:42
1380 citiri
Alte probleme in zona euro: Spania cere ajutor

Spania are nevoie de un acord la nivelul zonei euro "pentru a salva si garanta solventa" datoriei de stat in contextul dobanzilor tot mai ridicate, de peste 7%, a declarat Maria Dolores de Cospedal, vicepresedinte al Partidului Popular, care a castigat duminica alegerile generale.

"Spania nu poate continua sa se finanteze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea institutiilor europene printr-o strategie operationala comuna la nivelul zonei euro, pentru a ne salva si garanta datoria de stat", a afirmat Cospedal la Madrid, citata de Bloomberg.

Presedintele partidului, Mariano Rajoy, premierul desemnat al Spaniei, i-a spus luni cancelarului german Angela Merkel ca "acele tari care isi respecta obligatiile si responsabilitatile trebuie ajutate de institutiile europene", a adaugat Cospedal. Rajoy va fi investit in a doua parte a lunii decembrie.

Dobanda obligatiunilor spaniole cu maturitate la zece ani a crescut luni la 6,553%, dupa ce Partidul Popular, care a promis in campanie reducerea cheltuielilor publice si reforme economice, a castigat cea mai larga majoritate controlata de un partid in Spania in ultimele trei decenii.

Rajoy a avertizat populatia ca trebuie sa se pregateasca pentru vremuri grele, notand ca nu a promis "miracole".

O sursa oficiala apropiata partidului invingator a declarat ca noua putere din Spania vrea ca mecanismele de sprijin pentru statele cu probleme din zona euro sa fie dezvoltate la capacitate completa, pentru a putea cumpara obligatiuni spaniole in locul Bancii Centrale Europene, care a inceput din august sa preia titlurile pentru a reduce dobanzile.

Spania a programat pentru marti licitatii de titluri de stat cu scadenta la trei si sase luni, prin care vrea sa atraga 3 miliarde euro. Ultima emisiune de obligatiuni a Spaniei a avut loc saptamana trecuta, cand statul a plasat pe piata titluri cu maturitatea in 2022, la o dobanda de aproape 7%, cea mai ridicata de la introducerea euro, in 1999.

Noul guvern spaniol are o misiune grea

Partidul Popular a obtinut cea mai larga majoritate parlamentara din 1982, rivalii socialisti inregistrand cea mai categorica infrangere de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978.

Noua guvernare mosteneste o economie aflata in stagnare prelungita si o rata a somajului de 23%, un sistem bancar care crediteaza cu greu economia si un deficit bugetar de peste doua ori mai mare decat limita de 3% din PIB reglementata la nivelul UE.

Spaniolii au votat pentru austeritate, iar statul "are datoria de a consolida euro", a declarat Rajoy intr-o intalnire cu liderii partidului, potrivit unui comunicat distribuit dupa incheierea discutiilor.

Noul guvern va intra in atributii cel mai probabil pe 24 decembrie.

Comisia Europeana a notat ca nu are cunostinta despre vreo solicitare de sprijin din partea Spaniei sau despre intentia Madridului de a cere ajutor extern.

#Mariano Rajoy, #Spania acord zona euro, #Spania crestere dobanzi , #Spania