Banca Centrala a Spaniei cere urgentarea vanzarii institutiilor de creditare nationalizate

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 10:38
1373 citiri
Banca Centrala a Spaniei cere urgentarea vanzarii institutiilor de creditare nationalizate

Fondul spaniol pentru restructurarea bancara (Frob) ar trebui sa urgenteze vanzarea celor doua banci nationalizate, aflate sub controlul Frob, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Luis Maria Linde, intr-un discurs rostit in fata conducerii institutiei.

Oficialul spaniol nu a numit cele doua banci dar cele care corespund descrierii sunt Catalunya Banc si NCG Banco. Frob nu a reusit sa vanda Catalunya Banc deoarece potentialii investitori s-au temut de riscurile suplimentare din bilantul bancii, transmit Bloomberg si Reuters.

Spania si-a recastigat aproximativ 65% din competitivitatea pierduta in timpul bulei imobiliare, conform unui raport al Bancii Centrale a Spaniei. Costurile cu forta de munca in sectorul privat spaniol au scazut cu 7 puncte procentuale din 2009, cand inregistrau un nivel record.

"Castigurile obtinute in domeniul competitivitatii, sprijinite de costurile moderate cu forta de munca, precum si capacitatea mai ridicata a companiilor spaniole de a avea acces la pietele internationale s-au dovedit a fi cele mai solide elemente de sprijin al economiei in aceasta noua faza a recesiunii", se arata in raportul Bancii Centrale a Spaniei. Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in perioada ianuarie-martie 2013, fiind al saptelea trimestru consecutiv de declin.

Anul trecut, Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile.

In luna iunie 2012, tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.

#vanzare banci Spania, #restructurare bancara Spania, #Banca Centrala Spania, #criza economica Spania , #Spania