Bancile din Spania primesc un ajutor de aproape 40 mld de euro

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 11:16
1423 citiri
Bancile din Spania primesc un ajutor de aproape 40 mld de euro
Foto: CNN Money

Tarile membre ale ale zonei euro au aprobat un ajutor de 39,5 de miliarde de euro pentru Spania, a anuntat Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Spania va primi prima transa a ajutorului saptamana viitoare, iar 36,97 de miliarde de euro vor fi folositi la recapitalizarea a patru banci nationalizate, transmite EFE.

Anuntul lui Junker a venit la doar cateva ore dupa ce guvernul spaniol a solicitat oficial ajutorul european, dar rapiditatea cu care a fost aprobat nu a fost o surpriza.

Eurogroup anuntase deja, anterior, ca este pregatit sa ofere Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro.

Guvernul spaniol se afla, de mai multe luni, sub presiunea partenerilor europeni de a solicita un ajutor financiar pentru a iesi din criza economica in care a intrat odata cu spargerea bulei imobiliare.

Premierul Mariano Rajoy a dorit insa sa amane acest moment cat mai mult, in contextul in care au avut loc alegeri in mai multe regiuni din Spania, iar o mare parte a spaniolilor nu vedeau cu ochi buni o astfel de solicitare, asociata cu masurile de austeritate pe care tara le suporta.

Proteste masive in Spania si Grecia: Europa cauta solutii

Aproape jumatate din suma mentionata, 17,96 miliarde de euro, va merge catre recapitalizarea Bankia, 9,08 de miliarde de euro sunt destinati CatalunyaCaixa, in timp ce Novagalicia si Banco de Valencia vor primi 5,43 si respectiv 4,5 de miliarde de euro.

#ajutor financiar Spania, #ajutor european Spania, #plan salvare Spania, #recapitalizare banci Spania, #criza economica Spania , #Spania