Bancile spaniole de economii vor avea din martie acces la capital garantat de stat

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 09:28
804 citiri
Bancile spaniole de economii vor avea din martie acces la capital garantat de stat

Bancile spaniole de economii care au dificultati in gasirea de finantare privata pentru consolidarea capitalului vor avea acces la fonduri garantate de stat incepand cu luna martie, a anuntat ministerul Economiei, preluat de Reuters. 

Guvernul a cerut in luna ianuarie bancilor de economii, in majoritate nelistate la bursa, sa-si majoreze capitalul cu fonduri de la investitori privati pana in septembrie, perioada dupa care statul va interveni.

Planul a fost criticat deoarece unele dintre institutiile mai slabe nu vor putea supravietui perioadei de gratie de noua luni fara sprijinul statului.

In aceste conditii, guvernul a decis sa devanseze oferta de sprijin in luna martie.

"Termenul limita este in continuare septembrie, dar daca este nevoie de capital inainte de acesta, vor fi disponibile fonduri", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului.

Fondul spaniol destinat restructurarii bancilor a pompat pana in prezent putin peste 11 miliarde de euro in bancile de economii pentru a reduce presiunile care apasa un sector unde numarul de unitati a scazut de la 45 la 17 in sase luni.

Programul are resurse de pana la 99 de miliarde de euro.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, apreciaza ca sistemul nu va avea nevoie de mai mult de 20 de miliarde de euro, mai putin decat estimeaza majoritatea analistilor. 

#banci spaniole, # capital garantat de stat, # fonduri garantate de stat, # spania , #Spania