''Capsunarea'' Spaniei

Joi, 25 Mai 2006, ora 08:08
1263 citiri

Romanii care muncesc cu forme legale in Spania vor putea beneficia de drepturi si obligatii ca si nativii spanioli.Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia intre Romania si Spania in domeniul securitatii sociale, act semnat in ianuarie la Madrid si ratificat ieri de guvernul de la Bucuresti. Conventia se aplica reciproc, astfel incat cetatenii unuia dintre statele semnatare care lucreaza pe teritoriul celuilalt vor beneficia de conditii de egalitate de tratament cu cetatenii statului unde isi desfasoara activitatea.

Evenimentul Zilei

Conventia reglementeaza acordarea drepturilor de asistenta sociala in caz de boala, maternitate, batranete, deces, accidente de munca, boli profesionale, somaj si alocatia pentru copii.

De asemenea, cheltuielile pentru asistenta medicala acordata de catre unul dintre state in numele celuilalt vor fi rambursate de catre institutia competenta in euro, pe baza costurilor reale.

In ceea ce priveste pensiile pentru invaliditate, limita de varsta sau urmas, acordarea drepturilor de securitate sociala se va calcula proportional cu perioadele de asigurare realizate conform legislatiei ambelor state. Actul normativ mai stabileste ca, in perioada in care un cetatean roman sau spaniol desfasoara o activitate remunerata in unul dintre cele doua state, aceasta persoana va fi supusa numai legislatiei in domeniu a statului pe teritoriul caruia lucreaza. Cronica Romana

Bloombiz

Cititi astazi in directNews.ro

Codul A"luiA" D.A. A- Vicii... Sorin Tudor

Fuga din spital Cristina Manolescu

Da mama cu shaorma in mine, ca sa plang de nervi imi vine Cristian Mihai Chis