Costul de finantare al Spaniei va creste

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 14:10
1071 citiri
Costul de finantare al Spaniei va creste

Costul de finantare al Spaniei va creste, probabil, saptamana viitoare, cand va avea loc o noua emisiune de obligatiuni, a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado, adaugand ca guvernul este pregatit sa ia noi masuri de austeritate pentru respectarea tintelor bugetare, transmite Reuters, anunta Mediafax.

Autoritatile de la Madrid au prezentat in ultimele zece zile noi propuneri de consolidare a finantelor, pentru recastigarea increderii investitorilor.

Spreadul obligatiunilor spaniole fata de cele germane, de referinta, s-a mentinut insa la un nivel ridicat, iar vineri a urcat la 2,45%.

Costul de finantare al Spaniei a crescut din octombrie din cauza ingrijorarii investitorilor ca tarile cu economii indatorate si fragile din zona euro vor avea nevoie de programe de asistenta similare cu cele primite de Grecia si Irlanda.

Salgado a declarat la postul de radio Onda Cero ca majorarea costului imprumuturilor reprezinta un fenomen temporar, iar randamentele de peste 5% ale obligatiunilor guvernamentale nu sunt alarmante.

Guvernul are planificate doua emisiuni de obligatiuni pana la sfarsitul acestui an si va vinde titluri pe termen de 10, respectiv 15 ani, pe 16 decembrie.

In prezent, obligatiunile pe 10 ani sunt tranzactionate cu randamente de circa 5,37% pe piata secundara, iar cele pe 15 ani cu randamente de 5,9%.

"Platim o dobanda medie de 3,6% si este posibil sa fim nevoiti sa platim 5%, dar numai pentru emisiunile pe care le efectuam in acest moment", a spus Salgado.

Ea a precizat ca din acest motiv volumul emisiunilor va fi redus, pana la stabilizarea pietelor.

Saptamana trecuta, guvernul a majorat acciza pentru tutun.

Salgado a exclus pe de alta parte introducerea coplatii medicamentelor de catre pacienti, pentru majorarea veniturilor bugetare.

O alta masura anuntata saptamana trecuta este privatizarea partiala a autoritatii aeroporturilor, AENA, din care ar putea fi obtinute opt miliarde de euro. 

#cost, #finantare, #spania, #masuri, #austeritate , #Spania