Cum poate realia Spania economii de 10 miliarde de euro

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 18:13
1251 citiri
Cum poate realia Spania economii de 10 miliarde de euro

Sistemul public de sanatate din Spania se confrunta cu datorii de 15 miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos. Premierul Spaniei spune ca pot fi realizate economii din taierea cheltuielilor in sanatate si educatie.

Executivul spaniol a prezentat saptamana trecuta bugetul pentru anul in curs, cu reduceri de cheltuieli si cresteri de venituri insumand 27 miliarde de euro. Premierul Mariano Rajoy estimeaza ca pot fi obtinute economii de zece miliarde de euro din cheltuielile pentru sanatate si educatie.

"Trebuie sa taiem costurile fara rost, sa rationalizam domeniile care nu merg bine, pentru ca daca nu procedam astfel nu garantam sustenabilitatea sistemului", a spus de Guindos intr-un interviu la postul de radio SFR.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei isi controleaza bugetele pentru sanatate si educatie, iar, dupa ce anul trecut au depasit limitele, reformele sunt considerate esentiale pentru imbunatatirea situatiei fiscale a tarii.

Cheltuielile sistemului public de sanatate pe locuitor s-au situat la 3.067 de dolari in 2009, sub media de 3.361 de dolari a statelor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

In timp ce majoritatea spaniolilor au asigurare privata de sanatate, pentru probleme majore de sanatate apeleaza la sistemul public.

"Trebuie sa initiem o dezbatere la nivelul guvernului central si al regiunilor despre gratuitatea serviciilor medicale pentru cineva care castiga 100.000 de euro", a spus de Guindos.

#reducere costuri Spania, #reducere cheltuieli Spania, #economie Spanie recesiune, #buget Spania 2012 , #Spania