Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:00
1679 citiri
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului. Guvernul de la Madrid nu solicita insa ajutor financiar din partea institutiilor europene.

Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru, conform Mediafax.

Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Pietele financiare si partenerii europeni ii cer Spaniei sa solicita un program de ajutor financiar destinat intregii economii.

Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei au o datorie totala de 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului.

Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central

Catalonia a solicitat cinci miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro

Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va cobori in urmatorii doi ani la 81,5%, respectiv 80,8%.

Imprumuturile bancilor spaniole de la BCE ating un nou record in august

Bancile care opereaza in Spania au imprumutat in august de la Banca Centrala Europeana o suma record pentru a 11-a luna consecutiv, arata datele publicate vineri de Banca Centrala a Spaniei, transmit Dow Jones Newswires si Bloomberg.

Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au ajuns luna trecuta la 388,7 miliarde de euro (506,4 miliarde de dolari), de la 375,6 miliarde de euro in iulie, anunta Agerpres.

In schimb, depozitele bancilor spaniole la BCE s-au redus in luna iulie la 26,6 miliarde de euro de la 27,7 miliarde euro in luna anterioara.

In consecinta, imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE, diferenta intre imprumuturi si depozite, a crescut in luna iulie pana la 375,5 miliarde de euro de la 337,2 miliarde de euro in luna iunie.

Depozitele companiilor non-financiare si ale gospodariilor au scazut cu 26 miliarde de euro in iulie, comparativ cu luna precedenta, a anuntat vineri banca Spaniei.

Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare.

BCE: Spania nu a apelat la fondul de salvare european. Nu se poarta discutii cu aceasta tara

O purtatoare de cuvant a Bancii Centrale Europene (BCE) a dezmintit, vineri, existenta unor negocieri cu Spania asupra unui plan de achizitie de datorie, in contextul in care Madridul ezita in continuare sa faca apel la fondul de salvare european, dezmintind astfel un articol publicat de un jurnal olandez.

"Nu exista negocieri in curs. Spania este cea care poate inainta o cerere. Conditia pentru interventia BCE este cunoscuta", a declarat reprezentanta BCE, intr-o scurta declaratie scrisa, citata de France Presse.

Astfel, BCE nu va interveni decat daca un stat din zona euro aflat in dificultate prezinta o solicitare de ajutor oficiala catre partenerii sai si se angajeaza, in schimb, sa adopte o serie de masuri pentru a-si redresa finantele.

Potrivit cotidianului economic Het Financieele Dagblad, BCE si Fondul Monetar International (FMI) ar negocia actualmente cu Madridul un plan de ajutor de 300 de miliarde de euro, ce ar implica o cumparare de datorie de catre BCE emisa de guvernul spaniol pentru a-l ajuta sa isi reduca dobanzile aferente imprumuturilor. "Acest articol este fara fundament", a afirmat purtatoarea de cuvant.

Saptamana trecuta, BCE a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni pentru a reduce dobanzile ridicate la care se imprumuta unele state din zona euro.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

#datorie publica Spania, #imprumuturi banci Spania, #Spania asistenta financiara, #Spania fond salvare european , #Spania