Economia Spaniei a stagnat in trimestrul al treilea

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 14:04
924 citiri
Economia Spaniei a stagnat in trimestrul al treilea

Redresarea economiei Spaniei s-a oprit in trimestrul trei din 2011, cand cresterea a fost zero, conform datelor finale publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INE), o noua veste proasta pentru guvernul de la Madrid inaintea alegerilor din 20 noiembrie.

Produsul Intern Brut al Spaniei a inregistrat un avans de 0,8% in perioada iulie-septembrie 2011, fata de trimestrul trei din 2010, respectand nivelul estimarilor analistilor.

Motoarele de crestere ale economiei spaniole sunt turismul si exporturile. Elementele care afecteaza evolutia economiei spaniole este consumul intern, care a scazut semnificativ din cauza nivelului ridicat al somajului si al masurilor de austeritate, apreciaza INE.

Miercuri dimineata, bursa de la Madrid a deschis in scadere cu 0,29%, dupa ce a incheiat sedinta de marti cu un declin de 1,61%, iar luni a inregistrat un recul de 2,15%.

Ritmul lent de crestere a economiei si rata ridicata a somajului, de 21,5%, reprezinta ingrijorari serioase pentru pietele financiare, care se tem ca Madridul nu-si va putea achita datoriile suverane si nu-si va pune in ordine finantele publice.

Analistii sustin ca ultimele date indica ca nu va putea fi atins obiectivul Guvernului privind o crestere de 1,3% a Produsului Intern Brut al Spaniei in acest an.

In primul trimestru din 2011, Produsul Intern Brut al Spaniei a crescut cu 0,4%, apoi a incetinit la 0,2% in perioada aprilie-iunie 2011. Analistii estimeaza ca anul acesta economia spaniola va inregistra un avans de 0,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania economie stagnare , #Spania