Economia Spaniei, mult prea mare pentru un program de salvare

Marti, 05 Iunie 2012, ora 18:12
1342 citiri
Economia Spaniei, mult prea mare pentru un program de salvare

Spania "nu poate face obiectul unui program de salvare" din cauza dimensiunii economiei, potrivit autoritatilor de la Madrid, care admit totusi ca tensiunile extreme cu care se confrunta ii blocheaza accesul pe pietele financiare.

Economia Spaniei este a patra ca marime din zona euro, reprezentand 12% din PIB-ul total al regiunii, comparativ cu 6% in cazul Irlandei, Portugaliei si Greciei luate la un loc.

Planurile de salvare a acestor tari au constat in 85 miliarde de euro, 78 de miliarde de euro, respectiv 292 miliarde de euro, ceea ce arata ca sustinerea Spaniei ar costa mult mai mult.

De cand Bankia, a treia mare banca spaniola in functie de active, a cerut un sprijin financiar de 23,5 miliarde de euro, Spania se afla in centrul atentiei pietelor financiare, investitorii fiind ingrijorati ca tara nu va putea sa isi respecte singura obligatiile financiare si va fi nevoita sa ceara ajutor extern.

"Nu va fi cazul (unei astfel de cereri) intre altele pentru ca Spania nu poate, tehnic, sa faca obiectul unei salvari", a afirmat ministrul pentru Buget, Cristobal Montoro.

Ministrul recunoaste amploarea turbulentelor financiare actuale, reflectate de prima de risc a obligatiunilor spaniole fata de cele germane, care arata ca pietele nu sunt deschise pentru Spania.

Declaratiile lui Montoro sunt ingrijoratoare, cu doua zile inaintea unei emisiuni de obligatiuni, in mare parte pe termen de zece ani, prin care guvernul de la Madrid spera sa atraga pana la doua miliarde de euro.

Spania are nevoie de mecanisme permanente de integrare europeana

Purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a reiterat pe de alta parte un masaj optimist in fata jurnalistilor, afirmand ca "Spania este in fruntea eforturilor de reforma ale statelor UE, care au inceput sa fie recunoscute la nivel mondial".

"Pentru a realiza ceea ce suntem pe cale sa facem in Spania, echilibrarea bugetului, revenirea la stabilitate bugetara prin modificarea Constitutiei, insanatosirea sectorului bancar, imbunatatirea relatiilor de munca, nu avem nevoie de un ajutor extern", a spus Montoro.

El a aratat ca Spania nu are nevoie de asa ceva, ci de mecanisme permanente de integrare europeana.

"Intelegem ca viitorul nostru este in Europa, in euro. Trebuie sa ne concentram clar pe faptul ca institutiile europene iau deciziile", a continuat Montoro.

Autoritatile de la Madrid pledeaza pentru ca viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES) sa fie autorizat sa recapitalizeze direct bancile spaniole, spre deosebire de un plan de salvare care ar pune tara sub tutela institutiilor internationale.

In acest scop, Spania este gata sa cedeze o parte din suveranitate, in special in domeniul bugetar, a indicat sambata premierul Mariano Rajoy, care a cerut o "autoritate bugetara europeana" care sa aiba un control centralizat al finantelor europene.

#economie Spania program salvare, #salvare economie Spania, #Spania mecanisme integrare europeana , #Spania