Europa, cu ochii pe Spania: Fara Catalonia, tara s-ar putea trezi datoare vanduta

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 11:57
4994 citiri
Europa, cu ochii pe Spania: Fara Catalonia, tara s-ar putea trezi datoare vanduta
Foto: Wikimedia

In ciuda asemanarilor, votul pentru independenta din Scotia si cel recent derulat in Catalonia tind sa produca efecte diferite, iar investitorii nu se arata pe deplin constienti de acest lucru.

Separatistii catalani au obtinut doar 48% din voturi, dar, chiar si cu opozitia guvernului de la Madrid, tensiunile sunt asteptate sa domneasca intre cele doua tabere, se arata intr-o analiza JP Morgan, citata de postul american CNBC.

Semnale inselatoare

Rezultatele alegerilor regionale din Catalonia, sondajele de opinie privind alegerile generale din Spania si rezultatul la limita obtinut de formatiunile politice traditionale din Portugalia au generat optimism in piata.

Ca urmare, randamentul obligatiunilor de stat emise de guvernele de la Madrid si Lisabona a coborat la minimul ultimilor 5 ani in urma semnalelor de relativa stabilitate politica in sudul Europei.

Dar, sentimentul de independenta este departe de a fi disparut din Catalonia, iar daca regiunea va ajunge sa isi declare independenta fata de Spania, o mare parte din veniturile colectate de Madrid ar disparea peste noapte.

"Conflictul dintre autoritatile din Catalonia si guvernul central nu va pierde din intensitate.

In opinia noastra, o oferta materiala care sa sa modifice statutul regiunii in interiorul statului este necesara pentru a preveni expansiunea radicalismului pro-secesionist si a recrea premisele unei abordari constructive", arata analistii JP Morgan.

In 2013, productia regionala din regiunea catalana s-a ridicat la 203,62 de miliarde de euro, aproape 20% din PIB-ul de 1004 miliarde inregistrat de Spania in acel an.

In aceeasi perioada, Scotia, care manifesta tendinte asemanatoare de independenta, a contat doar in proportie de 8% in cadrul economiei Regatului Unit, conform unei analize a Comisiei Europene.

Nici ca populatie, Scotia nu reuseste sa conteze foarte mult in interiorul Marii Britanii, inregistrand doar putin peste 8% din cetatenii britanici.

O forta regionala

Catalanii reprezinta doar 16% din populatia regatului spaniol, dar sunt cu adevarat o forta economica.

25% din exporturile Spaniei li se atribuie producatorilor din regiune, iar productia industriala de aici detine o pondere de 23 de procente in economia tarii.

Economia regiunii este diversificata, desi 50% din locurile de munca se gasesc in sectoarele manufacturier si cel de servicii, dupa cum reflecta datele prelucrate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Efectul unei separari a Cataloniei de regatul Spaniei tine foarte mult si de nivelul datoriei publice pe care guvernul regional ar accepta sa si-l asume, spune Xavier Sala-i-Martin, consultant economic in cadrul Centrului pentru Competititivitate si Performanta Globala al Forumului Economic Mondial.

Negocieri pe datorii

In cazul in care Madridul ar reusi sa ii convinga pe liderii politici ai catalanilor sa accepte preluarea a 19% din datoria publica a tarii, in raport egal cu contributia regiunii la PIB-ul national, efectul miscarii secesioniste nu ar fi resimtit la nivel macroeconomic de Spania.

Chiar daca este cea mai bogata provincie, intre Catalonia si alte regiuni din tara nu se sesizeaza totusi diferente foarte mari din punct de vedere al dezvoltarii economice.

Prin urmare, declararea independentei, cu conditia preluarii a 19% din datoria publica a Spaniei, nu ar avea drept consecinta dezechilibrarea economiei spaniole.

In acelasi timp insa, catalanii ar putea cere o disjungere a datoriei publice in functie de procentul populatiei existente in regiune (16%), ori chiar de nivelul actual de cheltuieli de la bugetul central pentru Catalonia (11%).

Or, in acest caz raportul datoriei statului spaniol fata de PIB ar fi la limita sustenabilitatii prescrise de organismele financiare internationale.

In prezent, Spania inregistreaza o datorie usor sub 100% din PIB-ul tarii, iar unele voci critice se intreaba daca Madridul va reusi sa isi indeplineasca obligatiile de plata catre creditori in eventualitatea unei cresteri a dobanzilor de referinta pe plan global.

Scenariul cel mai negru pentru Spania ar fi cel in care Madridul s-ar opune din rasputeri tendintei secesioniste manifestate de localnicii din provincie, iar guvernul unei Catalonii independente ar refuza orice transfer de sarcina a datoriei publice.

Este o varianta care ar putea umfla datoria Spaniei pana aproape de 125% din PIB, iar consecintele ar fi cu adevarat nefaste.

"Cu cea mai bogata regiune pierduta si un nivel aproape nesustenabil al datoriei, Spania ar fi intr-o mare primejdie", considera Sala-i-Martin.

#proces independenta Catalonia, #regiune separatista Spania, #criza datoriilor, #contributie PIB , #Spania