Finantele familiei regale din Spania vor fi investigate in detaliu

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 09:15
3145 citiri
Finantele familiei regale din Spania vor fi investigate in detaliu

Familia regala a Spaniei, serios afectata de diferite scandaluri, a acceptat sa-si supuna finantele unei supravegheri deschise, in acord cu prevederile unei noi legi a transparentei menite sa redea increderea populatiei intr-un cadru institutional general puternic lovit de coruptie si profunda criza economica.

La doua zile dupa ce fiica cea mica a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, a fost inculpata intr-un caz de deturnare de fonduri, surse din cadrul Casei Regale au confirmat ca aceasta a acceptat, dupa doua luni de negocieri la nivel politic, sa se supuna noii legislatii care priveste libertatea de informare, odata cu alte organisme ale statului, scrie Reuters.

Aceasta decizie arata dorinta familiei regale de a-si pastra influenta pe masura ce scandalurile ii afecteaza popularitatea in randul cetatenilor greu loviti de criza economica.

Scandalurile s-au tinut lant, de la extravagantele regelui Juan Carlos, la frauda comisa de ginerele acestuia

Juan Carlos, regele fermecator de 75 de ani, chemat din exil in anii 70 ca sa-i succeada dictatorului Francisco Franco la conducerea statului, in calitate de monarh constitutional, se bucura de popularitate, cu atat mai mult cu cat a inabusit incercarea de lovitura de stat din 1981.

Insa zvonurile despre extravagantele sale - in special dupa ce s-a dus la vanatoare de elefanti in Africa, anul trecut, pe cand guvernul cerea rabdare de la creditorii internationali - precum si procesul intentat fiicei si ginerelui sau au intarit vocile care ii cer abdicarea in favoarea fiului sau, printul Felipe. Deocamdata, putini sunt spaniolii care doresc revenirea la o constitutie republicana.

Premierul Mariano Rajoy, al carui Partid Popular, de dreapta, este implicat in mai multe scandaluri de coruptie, a trimis in parlament un proiect pentru o noua lege a transparentei care ar acorda cetatenilor dreptul de a accesa documente oficiale.

Noile reglementari ar putea conferi populatiei dreptul de a monitoriza indeaproape cati bani primeste familia regala pentru atributiile publice. Spre deosebire de Regina Marii Britanii, care dispune de o vasta avere personala, stransa de-a lungul secolelor, monarhii Spaniei si-au pierdut multe dintre proprietati atunci cand au fost fortati sa plece in exil, in 1931, aminteste Reuters.

Venituri de 825.000 de euro in 2012 pentru membrii familiei regale

Constitutia stabileste un buget anual pentru Casa regala, pentru care muncesc 500 de persoane. Anul trecut, bugetul a fost de 8,26 de milioane de euro, cu 7% mai putin fata de anul 2010. Regele a primit in 2011 venituri brute de 300.000 de euro, in vreme ce printul mostenitor Felipe - 150.000 de euro. Regina si cele doua fiice au avut venituri totale de 375.000 de euro in 2011.

Miercuri, un magistrat a inculpat-o pe fiica regelui Juan Carlos, pe Infanta Cristina, sub suspiciunea ca l-ar fi ajutat si acoperit pe sotul ei, un fost sportiv care este acuzat pentru mai multe delicte, intr-un dosar ce priveste deturnarea a 6 milioane de euro, fonduri publice.

Proiectul de lege a transparentei, precum si alte reglementari prezentate de Rajoy propun, de fapt, o mai mare strictete in declaratiile de venituri, bunuri si activitati ale angajatilor din sistemul public, reguli pentru activitati de lobby, pedepse mai aspre pentru coruptie si audite mai profunde pentru fundatii, sindicate si camere de comert care primesc finantare de la stat, precizeaza agentia de presa citata.

Popularitatea membrilor familiei regale a inceput sa scada semnificativ din 2011, cand un magistrat a deschis dosar penal in cazul Institutului Noos, organizatie non-profit, condusa de ginerele regilor Spaniei, sotul infantei Cristina, Inaki Urdangarin.

In prima faza a procesului, magistratul care instructeaza cazul a gasit dovezi potrivit carora Urdangarin s-ar fi folosit de legaturile sale cu casa regala pentru a obtine contracte pentru evenimente sportive, dupa care solicita mult mai multi bani, pe care ii ascundea ulterior.

In plus, cazul Urdangarin s-a desfasurat chiar cand se inrautatea criza economica, cresteau datoria publica si somajul, iar guvernul a efectuat numeroase taieri si reduceri ale cheltuielilor publice.

Sub presiunea faptelor, familia regala a dorit sa arate ca nu se afla nicidecum deasupra populatiei si a inceput sa publice, din 2011, detalii asupra bugetului si indemnizatiilor primite - pentru prima oara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investigatii familie regala Spania, #finante Casa Regala Spania, #venituri rege Spania, #transparenta buget Spania , #Spania